Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
22 december 2017
Artikel delen

Timestrip lanceert ‘smart indicator’ voor vaccinatie pasgeborenen

Het Britse Timestrip heeft op basis van eigen technologie een zogeheten Vaccine Indicator Reminder (VIR) band ontwikkeld die worden gedragen voor pasgeborenen en die moeders moeten vertellen wanneer het tijd is voor de volgend vaccinatie. Het product kwam tot stand in samenwerking met de wereldwijde non-profitorganisatie Trust for Vaccines & Immunization.

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De oplossing is gebaseerd op voorspelbare chemische processen die werken met een biologische afbreekbare vloeistof die op basis van parameters registeren wanneer het tijd is voor de volgende vaccinatie. Er worden intervallen van meerdere weken en voor elke vaccinatie wordt een andere kleur band aangeboden. Na 14 weken zijn de pasgeborenen dat ingeënt tegen negen ziekten.

Inzet in onderontwikkelde gebieden

De oplossing moet vooral worden ingezet in onderontwikkelde gebieden waar weinig medische kennis heerst en een gebrek is aan opgeleid personeel. Eén van die landen is Pakistan, waar zo’n 60 procent van de pasgeborenen het vaccinatieprogramma niet voltooit. De Vaccine Indicator Reminder werd ook in Pakistan ontwikkeld door de non-profitorganisatie Trust for Vaccines & Immunization, dat voor het project een award ontving van de Bill & Melinda Gates Foundation.

De smart indicators van Timestrip worden wereldwijd gebruikt door grote merken waaronder 3M, Tesco, Whirlpool, Parker Hannifin, Siemens en Febreze. Het bedrijf mocht eerder al een UK NHS Innovations Award in ontvangst nemen. De incidators zijn in staat om tijd te monitoren variërend van één uur tot twee jaar en meet bij temperaturen tussen -20 graden en 38 graden. 

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een reactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen