Digitale zorg moet altijd patiënt ten goede komen

Technologie moet altijd de patiënt ten goede komen. Alleen dan zijn digitale zorginnovaties het investeren waard, meent Mark Van Houdenhoven, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. “Als patiënten zich samen sterk maken voor het invoeren van nuttige e-health toepassingen, dan kunnen zij veel meer verandering teweeg brengen dan ze denken.”

Digitale technologie kan zorgen voor sterke verbetering van de gezondheidszorg. Dergelijke toepassingen ondersteunen een noodzakelijke verschuiving van zorg van instituten naar de omgeving van de patiënt. Op de ICT en health Experience eind januari in Utrecht benadrukte Mark Van Houdenhoven (Sint Maartenskliniek) het belang van praktische toepasbaarheid van digitale innovatie in de zorg en van de rol van patiënten, om ervoor te zorgen dat digitale technologie altijd tot doel heeft om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

“Het gebeurt nu nog te vaak dat patiënten als cruciale stakeholder niet of te laat betrokken worden bij de ontwikkeling van digitale zorgtechnologie,” meent Van Houdenhoven. “Dat is de eerste veelgemaakte fout. Een tweede drempel voor het invoeren van praktische toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld e- of m- health is dat patiënten hun eigen invloed onderschatten. Wanneer een diabetes vereniging die misschien wel één miljoen mensen vertegenwoordigd, om tafel gaat met zorgverzekeraars, dan kunnen zij er samen voor zorgen dat weerstand tegen de invoer van digitale technologie verdwijnt.”

Voorop lopen met digitale innovaties

Van Houdenhoven is sinds 2014 bestuursvoorzitter van de Sint Maartenskliniek. Deze instelling is gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging en beschikt behalve over de hoofdvestiging in Nijmegen over diverse locaties in Woerden, Boxmeer en Tiel.

Van Houdenhoven wijst erop hoe bedrijven zoals Philips of Unilever de mening en behoeften van hun eindklanten mee laten wegen bij de ontwikkeling van producten. “Zij luisteren ook zonder officiële klantadviesraden veel beter naar hun eindafnemers dan dat aanbieders van zorgproducten en –diensten dat vaak doen. Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen moeten veel meer direct naar patiënten luisteren, niet via allerlei adviesraden die er tussen staan.”

Meer toegang tot informatie

Een belangrijke eerste stap is het verbeteren van de toegang tot informatie. Medische informatie van patiënten via het koppelen van zorgsystemen, maar ook beter zicht voor patiënten op wat er allemaal aan digitale zorgtechnologie beschikbaar is. Zo heeft de dwarsleasievereniging samen met leveranciers van oplossingen voor hen één portal ontwikkeld waar zij eenvoudig alle producten kunnen vinden die zij nodig hebben. Dat heeft die patentenvereniging helemaal zelf voor elkaar gekregen.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.