Nederland aan de slag met e-health

Eind januari was de vierde editie van de nationale e-healthweek. Dit keer ondersteund door VWS, Zorg van Nu, ZonMw, ICT&health en de Patiëntenfederatie. De week heeft tot doel mensen in het hele land in contact te brengen met de mogelijkheden van e-health en hen ertoe te brengen ermee aan de slag te gaan.

‘Doen’ was het motto van de week. Op maandag zagen we op de ICT&health Openingsmanifestatie al heel goede voorbeelden. De dag erna ging het in het hele land los. In alle provincies meerdere activiteiten, voor het eerst ook op een Waddeneiland. Allemaal gericht op enerzijds patiënten, mantelzorgers, bezorgde en bewuste burgers, anderzijds de zorgprofessionals. Zij maken er immers gebruik van in hun dagelijkse praktijk.

Tijdens de E-healthweek afgelopen januari organiseerden zorg- en onderwijsinstellingen, gemeentes, zorgverzekeraars, leveranciers en patiëntenverenigingen meer dan 210 verschillende activiteiten, die allemaal hetzelfde gemeenschappelijke doel hadden. Wat opviel, is dat vernieuwing niet langer alleen bij de innovatie-afdeling ligt. Steeds meer mensen zien in dat brede toepassing van e-health van wezenlijk belang is voor de organisatie, de mensen die er werken en de mensen die zorg nodig hebben en die gezond willen blijven.

Op de website van de E-healthweek staan alle activiteiten, makkelijk te vinden op onderwerp of locatie, met betrokken contactpersonen, om nog eens na te kijken. Hieronder kijken we naar een kleine greep uit het aanbod van demonstraties, workshops, masterclasses en netwerkbijeenkomsten waarin mensen hun praktijkervaringen delen en de impact op de kwaliteit van de zorg tastbaar wordt.

Gemeente en het sociaal domein
Diverse gemeentes zijn steeds meer betrokken bij e-health mogelijkheden en presenteerden dit tijdens de E-healthweek. De gemeente Rotterdam met haar e-health-ontbijtspecial en -safari door Rotterdam. De gemeentes Tilburg en Goirle die samenwerken in de regio en e-healthplatform Evie lanceerden, dat online zelfhulptrainingen aanbiedt.

Zo ook de gemeente Den Haag. Wethouder Kavita Parbhudayal brengt graag de verschillende partijen bij elkaar om ervoor te zorgen dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen mét kwaliteit van leven, en wil dit bereiken door een goede manier van samenwerken. Damiët Groen, opgavemanager zorg en innovatie van gemeente Den Haag, stelt: “Mooi dat er tijdens de conferentie en de e-healthweek aandacht is voor het sociale domein, in relatie tot transformatie in de brede zorg.”

Hacking health bij OLVG
Tijdens een hackaton gingen OLVG-medewerkers een hele dag aan de slag met actuele onderwerpen. Één daarvan was de ‘visite’ van arts, verpleegkundige en andere betrokkenen aan het bed van een patiënt. Elke ochtend gebeurt dat zo vroeg mogelijk, maar dit is bijna altijd stressvol.

Zijn alle benodigde personen op de juiste plaats, is de goede informatie beschikbaar, worden ook diëtisten, fysiotherapeuten betrokken, wanneer volgt ontslag, hoe zit het met de nazorg? Kan de patiënt meepraten en gaat dat eigenlijk wel vanuit de privacy met drie anderen op een kamer. Wat kan technologie hier doen. Helpt het als een patiënt zelf in een dossier kan en zelf een deel van de verantwoordelijkheid krijgt? Hoe kan technologie gebruikt worden om slimmer te delen? Hele echte vragen die in elk ziekenhuis spelen.

Reizende expositie Omring
Omring had het dit jaar groots aangepakt met een reizende expositie langs negen van haar locaties inclusief het hoofdkantoor. Op deze manier werden zorgprofessional, management en cliënt bijgepraat over diverse zorgondersteunende technologieën, zoals sensortechnologie, smart glass, Meido, daglichtbril, Qwiek Up, etc. Medewerkers van de betreffende Omringlocaties gaven uitleg en deelden hun ervaringen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen