Search
Close this search box.
Search

Bambi-Belt moet oplossing bieden voor bedrade plakelektroden bij ‘prematuren’

Elk jaar worden er wereldwijd 15 miljoen baby’s te vroeg geboren. Deze prematuren zijn zeer kwetsbaar en lopen een hoog risico op verslechtering van hun gezondheid. Het is van vitaal belang om ze warm te houden in beschermende couveuses. Bedrade elektroden houden hun functies in de gaten maar hebben diverse nadelen. Die zouden opgelost kunnen worden met het draadloze Bambi-Belt alternatief.

Tegenwoordig gebeurt verzorging van te vroeg geboren baby’s in ziekenhuizen met gespecialiseerde Neonatale Intensive Care Units (NICU), waar naast het warm houden van de baby’s, hun vitale functies – hartfunctie (ECG), temperatuur en ademhaling – continu worden bewaakt. Bewaking gebeurt met plak elektroden, die met draden verbonden zijn aan de ziekenhuis monitor. Deze plakelektroden moeten regelmatig worden vervangen of verplaatst voor betrouwbare gegevens.

Deze huidige vorm van vitale functiebewaking heeft belangrijke nadelen. De babyhuid is dun en uiterst gevoelig. Het verwijderen of herplaatsen van de plak elektroden kan zeer pijnlijk zijn voor de te vroeg geboren baby’s. Het is wetenschappelijk bewezen dat stress en pijn gekoppeld zijn aan een aantal cognitieve stoornissen waarmee te vroeg geboren baby’s in hun latere leven mogelijk worden geconfronteerd.

Naast de pijnlijke gevolgen van plakelektroden bemoeilijkt een netwerk van draden het uit de couveuse nemen van de baby. Dit staat het krijgen van genoeg huid-op-huid contact met de moeder in de weg. Deze Kangaroo Mother Care, in het Nederlands Buidelen genoemd, ondersteunt niet alleen borstvoeding, maar is ook essentieel om binding van een baby met de ouders te verhogen. Het is bovendien uiterst belangrijk voor het herstel en de ontwikkeling van de baby. Volgens een aantal medische studies en de World Health Organization vermindert Kangaroo Mother Care ziekte en sterfte bij zuigelingen; het ondersteunt de ontwikkeling van de hersenen en kan het leiden tot een eerder ontslag uit het ziekenhuis.

Bambi-Belt alternatief
Voor de genoemde problemen is de Bambi-Belt een innovatieve oplossing. De Bambi-Belt is gemaakt van een zachte stof, is huidvriendelijk en draadloos en het vervult dezelfde functies als bekabelde elektrodesystemen die momenteel in NICU’s worden gebruikt.
De band wordt geplaatst rond de borstkast van de baby. Geïntegreerde sensoren in de band meten de vitale gegevens op huidvriendelijke manier, terwijl een kleine zender draadloos contact maakt en deze gegevens doorstuurt naar de patiënt-monitor. Door de zachte textuur van de band is er minder pijn en stress en de draadloze functie staat de ouders toe om de baby uit de couveuse te halen voor het buidelen en het huidcontact.
De Bambi-Belt is een uitvinding van een neonatoloog, Prof. Dr. Sidarto Bambang Oetomo, die al meer dan 35 jaar prematuren behandeld. Al die jaren heeft hij gezien hoe de zelfklevende electroden stress en pijn veroorzaakten bij de baby’s. Hij heeft altijd gezocht naar manieren om de kwaliteit van zorg voor deze premature baby’s te verbeteren en de hechting te versterken tussen ouders en hun baby’s.

Ontwikkeling van idee naar product
De eerste oplossing kwam negen jaar geleden, toen Sidarto, naast zijn doctoraal praktijk, werkte aan de faculteit Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. Samen met zijn leerlingen ontwikkelde hij een voorloper van de Bambi-Belt – “smart jacket”.
In de loop der jaren is er een meer geavanceerde versie van de “smart jacket” ontwikkeld in de vorm van een band: de ‘Bambi-Belt’. Sidarto en zijn zoon Fabio Bambang Oetomo hebben samen Bambi Medical opgericht om de Bambi-Belt verder te ontwikkelen van idee naar product en de Bambi-Belt te introduceren in de ziekenhuizen.

Werkend prototype
Na een jaar van hard werken heeft Bambi Medical een werkend prototype van de Bambi-Belt. Dit prototype is tot stand gekomen door samenwerking met twee gerenommeerde partners:
Holst Centre – een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum gespecialiseerd in gedrukte en flexibele elektronica DEMCON – een high-end technologieleverancier van producten en systemen.
Na deze mijlpaal volgden er meerdere successen: Bambi Medical werd volledig gefinancierd voor de eerste fase van de ontwikkeling via het crowdfunding platform Leapfunder. De Bambi-Belt werd tentoongesteld bij Dutch Design Week, waar de stand door Koningin Maxima werd bezocht. Niet veel later won de Bambi-Belt de tweede plaats als een van de beste innovaties van het jaar op de conferentie van de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.