Search
Close this search box.
Search

Overzichten chronische ziekte in huisarts-/keteninformatiesysteem Meer tijd voor zorgverlener, meer persoonsgerichte zorg patiënt

Patiënten met een chronische aandoening zoals diabetes of COPD komen regelmatig voor controle bij hun arts. Arts en patiënt bespreken dan actuele aandachtspunten en waar de patiënt in de komende periode aan wil werken. Hiervoor is een duidelijk beeld nodig van de actuele stand van zaken. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) werkt daarom aan een ICT-leidraad voor leveranciers van huisarts-/keteninformatiesystemen, die beschrijft hoe zij in hun informatiesystemen overzichten voor verschillende chronische ziekten kunnen maken. Het doel is om de zorgverlener en de patiënt bij hun gesprek te ondersteunen.

Voor een goed gesprek tussen huisarts en patiënt is veel informatie nodig. Wat waren bijvoorbeeld eerdere uitslagen van longfunctie- of bloedonderzoek? Ervaart de patiënt  klachten of beperkingen? Welke medicatie gebruikt hij? En verdraagt de patiënt de medicatie wel goed? Waar wil de patiënt zelf aan werken?  

Veel van deze informatie is wel terug te vinden in het elektronische patiëntendossier. Maar zij wordt vaak niet in onderlinge samenhang en ook niet visueel aantrekkelijk gepresenteerd. Ook is niet altijd even duidelijk hoe deze informatie zich verhoudt tot referentiewaarden. De Huisarts/Keten-Informatiesystemen variëren daarbij overigens in hun mogelijkheden. Zorgverleners hebben echter behoefte aan uniforme en vooral praktische ziektespecifieke overzichten in hun informatiesysteem, die hen helpen het gesprek met de patiënt aan te gaan.  

Leidraad voor leveranciers

Het is belangrijk dat de inhoud, functionaliteit en visualisatie van zo’n overzicht in het informatiesysteem aansluit bij wat zorgverleners en hun patiënten in de praktijk nodig hebben én bij actuele wetenschappelijke inzichten. Het NHG werkt daarom samen met huisartsen uit de praktijk aan een leidraad voor leveranciers van informatiesystemen. Daarin beschrijft het NHG welke informatie de zorgverlener nodig heeft. Het gaat in elk geval om overzichten voor mensen met DM, COPD, Astma, HVZ of een hoog risico daarop.  

In de richtlijn beschrijft het NHG wélke informatie er op het scherm moet verschijnen wanneer een patiënt met een chronische ziekte voor controle komt (uitslagen, medicatie, contra-indicaties etc). Bij een patiënt met diabetes is dat bijvoorbeeld informatie over glucose, cholesterol en nierfunctie, maar ook informatie over de diabetesmedicatie en welke diabetesmedicatie de patiënt niet verdraagt.  

Daarnaast beschrijft de richtlijn aan de hand van de nieuwste inzichten hoe deze informatie zich verhoudt tot referentiewaarden (te hoog, te laag, te lang niet gemeten, te snelle achteruitgang door de tijd). Is het cholesterol bijvoorbeeld te hoog of de nierfunctie te laag? Of heeft de controle daarvan te lang niet plaatsgevonden? Is de nierfunctie op zich misschien nog wel goed, maar wel zorgwekkend snel achteruit gegaan? 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.