Smartphones in de zorg veilig ontsluiten op het netwerk

Smartphones spelen een steeds grotere rol in onze samenleving en dus ook op de werkvloer in de zorg. Medewerkers nemen hun eigen toestel mee en patiënten en bezoekers maken graag gebruik van het aanwezige WiFi-netwerk. Daarnaast bieden zorginstellingen ook steeds vaker een eigen app aan, als onderdeel van de geboden zorgverlening, met name vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Ondertussen is het voor ziekenhuizen cruciaal dat (patiënt)gegevens en processen niet kwetsbaar zijn voor virussen en hacks, afkomstig van diezelfde smartphones. Hoe kunnen smartphones dan toch veilig worden ontsloten op het netwerk? Richard Snepvangers werkt als technisch consultant bij Zetacom en is regelmatig in gesprek met zorgorganisaties over de uitdagingen op het gebied van netwerken en security.

Het aantal mobiele apparaten zal in de toekomst fors toenemen [1]. Vroeger had iedereen een vast bureautoestel, maar het beleid in zorginstellingen is nu vaak ‘mobiel tenzij’. Naast smartphones zijn dat ook tablets en draadloze handsets.
Een andere ontwikkeling is Internet of Things (IoT): alles is met alles verbonden. Vrijwel alle apparaten die tegenwoordig worden ontwikkeld, hebben een netwerkstekker. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast, het koffiezetapparaat of camera’s. De verwachting is dat er in 2020 zo’n negen miljard IoT apparaten op het netwerk aangesloten zullen zijn. Dit brengt nieuwe risico’s met zich mee.

Zodra IoT apparatuur is gecompromitteerd, kunnen deze aanvallen van binnenuit komen

Snepvangers: “Als je in het ziekenhuis komt, dan wordt het gastenwifi door iedereen gebruikt. Een verpleegster met haar privé smartphone, een bezoeker met zijn laptop of een patiënt met zijn tablet. Iedere gebruiker op het netwerk kan worden van binnenuit kunnen komen. Het is dus belangrijk om de beveiliging te verplaatsen richting de gebruikers. Die zitten immers al op het netwerk, met of zonder toegang tot kritische systemen en dossiers. Een firewall naar internet is niet afdoende.”

Combinatie IoT en toename mobiele apparaten

Door de combinatie van IoT en de toename van het aantal mobiele apparaten op het netwerk wordt het risico groter dat organisaties van binnenuit worden aangevallen. Snepvangers geeft aan: “Bij de ontwikkeling van deze nieuwe apparaten staat security niet voorop. Veel apparaten worden gemaakt in een opensource community: iedereen kan er aan meewerken. Dit komt de usability sterk ten goede, maar er is nauwelijks aandacht voor security.” Nieuwe apps en devices ontsluiten gevoelige patiëntgegevens, maar bieden tegelijk hackers en virussen toegang tot diezelfde bronnen. Met alle gevolgen van dien.’

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.