Stoppen is een optie

Ieder project en iedere onderneming of activiteit is anders, maar toch zien we vaak gelijksoortige patronen die leiden tot een onverwachte uitkomst, het ‘mislukken’. We hebben bij het Instituut voor Briljante Mislukkingen hierin ongeveer twintig archetypes weten te onderscheiden. Een van deze archetypes heet ‘De Verslaving’. Bij dit archetype zien we dat een project of activiteit is gestart met goede bedoelingen en voorbereiding. Gaandeweg wordt echter steeds duidelijker dat de doelstellingen niet volledig behaald kunnen worden. De beoogde resultaten blijven buiten bereik, het budget wordt overschreden en deadlines worden gemist.

En toch gaan we maar door, we zijn verslaafd aan het project. Waarom is het zo moeilijk om te stoppen? Daarvoor zijn diverse redenen op te sommen, die meestal vallen in de categorie drogredeneringen. Denk bijvoorbeeld aan “we hebben al zo veel geïnvesteerd (‘sunk costs’)”. Totaal irrelevant. Het gaat er immers om hoeveel nog geïnvesteerd moet worden en of dat het waard is. Andere veelgehoorde redenen zijn: “het zou gezichtsverlies zijn als we nu stoppen”, “zolang we doorgaan hebben we in ieder geval werk” en ‘’we zien geen alternatief”. Stuk voor stuk redeneringen die een zeer beperkte geldigheid hebben.

Van een echt Briljante Mislukking is pas sprake wanneer men in staat is de signalen op tijd op te pikken en daarop actie te ondernemen. Een mogelijke actie is het project stopzetten. Ook daar kan men lessen uithalen, waar bij andere activiteiten van te profiteren valt (double-loop learning). Bovendien kunnen de vrijgekomen resources —mensen, geld en middelen— ingezet worden op andere zaken.

Verslavingsrisico bij zorgprojecten

Ook in de zorg zien we grote, kostbare en complexe projecten, vaak ook met een ICT-component. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde Elektronisch Patiënten Dossier, de decentralisatie van de Jeugdzorg of zaken als Health Impact Bonds. Allemaal potentieel heel waardevol. Allemaal heel complex en met risico’s. En allemaal met een verslavingsrisico.

 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen