Videobutler helpt Patiënten Meander Amersfoort bij videoconsult

Een afspraak met de medisch specialist is mogelijk vanuit huis, via het computerscherm. Het zogenaamde videoconsult zit in de lift. Maar videoconsulten in de zorg hebben regelmatig last van haperende techniek. Of erger nog: er komt geen verbinding tot stand, met als gevolg dat videogesprekken niet doorgaan. Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft een oplossing gevonden in de ‘Videobutler’. Deze zorgt van te voren voor een goede voorbereiding en storingsvrije techniek. Uitgebreide testen toonden de afgelopen maanden aan dat met deze methode patiënt en arts voortaan de beschikking hebben over een veilige en stabiele verbinding.

Jaarlijks bellen artsen van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort met 86.000 patiënten. Veelal gaat het om chronische patiënten, die een tussentijds telefonisch consult krijgen. Door deze te vervangen door videoconsulten krijgt het gesprek meer diepgang, immers patiënt en arts kunnen elkaar ook zien.

Meander testte in de afgelopen maanden een nieuwe vorm van videoconsulten, waarbij de spraak-beeldverbinding een week voorafgaand aan het consult wordt ingesteld en getest door een medewerker van het bedrijf Videobutler. De medewerkers van Videobutler hebben een lichamelijke beperking en werken vanuit huis. Hiervoor zijn door het bedrijf alle technische voorzieningen geregeld op en rond hun werkplek thuis. Meander kiest voor deze medisch-technische innovatie en digitale zorg, om daarmee extra service te bieden aan patiënten.

Goed werkend systeem

‘We waren op zoek naar een videoconsult oplossing, want daar is behoefte aan’, zegt Vincent van Luling, Director Digital & ICT in Meander Medisch Centrum. ‘Maar nadat we het onderwerp hadden onderzocht, bleek dat veel oplossingen toch een te hoge drempel vormen voor een deel van onze patiënten, maar ook voor een deel van de artsen. Als een videoconsult niet lukt, is dat voor beide partijen vervelend. Want de arts zit te wachten en de patiënt wordt niet geholpen. Daarom zochten wij naar een oplossing waardoor videoconsulting eenvoudig werd. Het moet goed werken en zorgen dat de patiënt en arts elkaar altijd goed kunnen zien én horen.’

Veel systemen zijn vrij complex, en leveren daardoor problemen op bij de patiënt. Die moet namelijk wel weten hoe hij zo’n systeem thuis moet implementeren. ‘De zoektocht leidde tot de oplossing die Videobutler levert. Binnenkort draait de oplossing bij tien poliklinieken. We willen het systeem ook naar andere afdelingen uitbreiden”, zegt Van Luling. “Daarnaast onderzoeken we of we mantelzorgers ook toegang tot het systeem kunnen geven. En natuurlijk willen we in de toekomst ook zelfmeetapparatuur kunnen koppelen. Dat is eigenlijk een no-brainer.”

Op afstand checken de videobutlers of de apparatuur van de patiënt goed werkt, helpen indien nodig bij de installatie en brengen de verbinding met het ziekenhuis tot stand. Is de verbinding eenmaal tot stand gekomen, dan kan dezelfde code voor vervolgconsulten gebruikt worden. Door deze persoonlijke aanpak lukt het om vrijwel alle consultgesprekken succesvol tot stand te brengen. Remko Brilman, directeur van Videobutler BV: “De tussenkomst van mensen om de verbinding tot stand te brengen, ontzorgt de arts en de patiënt. Hierdoor kunnen zij zich op het gesprek concentreren. De videobutlers kunnen niet meeluisteren en kunnen ook niet het EPD inzien. Het systeem is daarnaast zeer goed beveiligd.”

De videobutler checkt voor de patiënt of de apparatuur van de patiënt goed werkt

Lichaamstaal is belangrijk

De ervaringen van deze nieuwe methode zijn positief. Dr. Lioe-Ting Dijkhorst-Oei, internist-vasculair geneeskundige in het Amersfoortse ziekenhuis, vindt vooral de laagdrempeligheid belangrijk. “Bijna al mijn patiënten maken in hun dagelijks leven gebruik van computer, tablet of mobiel, ook de 60- en 70-plussers. Deze nieuwe manier van spreekuur houden sluit aan bij de wensen en mogelijkheden van mijn patiënten. Bovendien biedt het videoconsult mij een veel betere kijk op hoe de patiënt erbij zit. Met een telefonisch consult moet je veel meer tussen de regels door proberen te luisteren. Bij een videoconsult spreekt ook de lichaamstaal mee.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.