Wantrouw artsen die géén AI gebruiken!

Toegegeven, de titel is misschien makkelijk gekozen en niet helemaal correct op dit tijdstip. Maar we gaan met een rotvaart naar een tijdperk waar de claim in de titel wél de realiteit zal zijn. Wordt AI (Artificial Intelligence) niet te veel gehyped en is het potentieel ervan niet overroepen? Uiteraard moet één en ander met de spreekwoordelijke schep zout genomen worden. Het is zodanig frappant dat tijdens het jureren van startups (disclaimer: ondergetekende is jurylid bij eHealth SME competition, eHealth Hub, Health2.0, SXSW & Interface Health Challenge) de meeste juryleden actief zoeken naar de AI-component in het aanbod van de startup. Als die AI-component afwezig is, dan is dat geen probleem wanneer die component niet noodzakelijk is. Maar als technisch gebruik gemaakt kan worden van AI voor optimalisatie, maar de startup doet het niet … dan wordt dit beschouwd als een rode vlag.

De term ‘AI’ bestaat al sinds 1950 (Turing). Maar het gaat nu wel érg hard. We moeten vaststellen dat op korte termijn spectaculaire vooruitgang geboekt wordt; dankzij evoluties in soft- en hardware. Ter illustratie van die snelheid verwijs ik naar de editie van ICT&Health van november 2016 waar de startup serie ook over AI handelde. Bij herlezen van dat artikel en vergelijking met het huidige innovatielandschap, zal je opmerken dat ondertussen (na amper 10 maanden!) bijna alle nieuwe ontwikkelingen AI gebruiken om hun processen te optimaliseren.

Dezelfde vergelijking gaat op voor de medische beroepen. Zorgprofessionals zijn helemaal niet verplicht om AI te gebruiken, maar als het kan en ze doen het niet … dan worden we wantrouwig. AI helpt immers om nog betere diagnoses te maken, fouten te vermijden én tijd vrij te maken voor de contextuele menselijke communicatie omtrent de diagnose (waar nu meestal de tijd voor ontbreekt). In de medische literatuur verschijnen trouwens hoe langer hoe meer bewijzen (zeker in verband met beeldverwerking en genetica) dat slimme algoritmes veel beter zijn in de wiskundige verwerking van enorme hoeveelheden data dan mensen. Dus als we binnenkort merken dat een arts géén gebruik maakt van AI, dan zal verondersteld worden dat zij niet efficiënt werkt, meer fouten zal maken en een sub-optimale diagnose kan stellen.
Wordt de arts dan overbodig? Integendeel!
AI krijgt een puur ondersteunende rol. De arts krijgt een meer waardevolle taak: zij kan meer tijd kan vrijmaken voor complexe diagnoses én communicatie.

De volgende startups ondersteunen zorgprofessionals met AI tijdens hun werkzaamheden:

Arterys; AI voor medische beeldvorming

Een platform dat slimme algoritmes loslaat op medische beelden om deze te analyseren. Het aantal ziektebeelden waarbij de accuraatheid van de AI-analyse beter is dan die van radioloog, neemt elke dag toe. Een competitieve industrie: kijk ook eens naar Viz (US), Aidence (NL), Icometrix (BE), Mindshare Medical (US). IBM and de University van Alberta werken samen aan een project om via medische beelden schizofrenie te detecteren.

SmartExam; AI voor medische vragenlijsten

SmartExam vermindert de kosten van zorg door patiënten door een set van gepersonaliseerde vragen te loodsen. De verstrekte antwoorden bieden vele inzichten die vervolgens gebruikt kunnen worden in diagnose of behandeling.
SmartExam is gebouwd op een AI-platform dat intelligente leeralgoritmes gebruikt. Het systeem wordt mettertijd slimmer, omdat het meer over de gezondheidsbehoeften en condities van een bepaalde patiënt leert en inzichten krijgt om het proces te verbeteren bij elke interactie tussen patiënten en zorg-aanbieders.
CareCDS biedt een gelijkaardige tool aan om vragenlijsten op te stellen en vervolgens de antwoorden te analyseren. Binnenkort ook in een wachtkamer in uw buurt?

Forward; AI voor dokterspraktijken

Forward is een nieuw soort dokterskantoor, waarbij artsen met behulp van geavanceerde technologie uw gezondheid en uw doelen proactief beheren. Forward past in een grote verscheidenheid aan initiatieven waarbij ziekenhuizen naar de patiënt komen (virtuele en mobiele ziekenhuizen), maar ook een meer gepersonaliseerde service aanbieden, veelal aangestuurd door algoritmes die verschillende functies waarnemen, van het vaststellen van afwijkingen tot coaching en het opvolgen van het EPD.
Kijk in dit verband ook eens naar het design bureau Artefact Group, dat een concept ontwikkelde rond een zelfrijdend AI-hospitaal. De trouwe lezer is misschien minder verrast door deze evolutie, want een diagnose tijdens verplaatsing werd reeds aangekondigd in de editie van ICT&Health van september 2016.

Careteam; AI voor zorg coördinatie

Er is absoluut géén gebrek aan platformen die (virtuele) samenwerking faciliteren. Op zo’n platform vinden we de volgende functionaliteiten terug: communicatie, geïntegreerd zorgplan, afspraken en teamverzoeken. Bij Careteam wordt dit uitgebreid met voorspellende analyses in de vorm van een analytisch dashboard. Dat biedt beheerders van gezondheidssystemen inzichten in patiënten die proactieve aandacht nodig hebben.

xbird; AI voor diabetes

Een oplossing voor diabetespatiënten om hypoglycemie op te sporen en te voorkomen. Xbird verzamelt waardevolle inzichten met betrekking tot hoe een persoon met diabetes zich gedraagt en de invloed ervan op de bloedsuikerspiegel. Het algoritme van xbird detecteert microbewegingen (van dagelijkse activiteiten) via sensoren die zijn ingebouwd in smartphones en draagbare apparaten. Deze data wordt geïnterpreteerd om hypoglycemie in context te zetten en te voorspellen.

Turbine; AI voor het ontwerp van combinatietherapieën tegen kanker

Turbine identificeert complexe moleculaire biomarkers die de indicaties van kanker markeren die het meest waarschijnlijk reageren op (of resistent zijn tegen) een bepaalde therapie, evenals de mechanismen die kunnen leiden tot verworven resistentie. Dit laat toe om miljoenen mogelijke combinaties van synergetische effecten te identificeren en mogelijke weerstandsmechanismen te voorspellen.

Medicash, AI voor medicijngebruik

In juni investeerde NHG ongeveer 4,5 miljoen euro in een partnerschap met Medicash. Dit stelt het bedrijf in staat om zijn aanbod van intelligentie- en machineleer verder te ontwikkelen. Medicash ontwikkelt apps voor online apotheken, oplossingen voor automatische diagnoses en medicijnherkenning.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.