‘Nu nog een melding wanneer het tijd is voor nieuwe medicijnen’

“Eerst vroeg ik mijn herhaalrecepten telefonisch aan bij de doktersassistente. Een aantal jaar geleden via een antwoordapparaat en nu dus online. Een goede verbetering, want de kans dat je fouten maakt of iets vergeet bij het aanvragen van je medicijnen is hierdoor vrij klein. “

“Vroeger gaf ik mijn herhaalrecepten telefonisch door aan de doktersassistente. Hierdoor was ik gebonden aan reguliere werktijden: van 9.00 tot 17.00 uur. Niet eerder, niet later. Een aantal jaren geleden werd de doktersassistente vervangen door een antwoordapparaat. Hierop kon je op elk moment van de dag je recept inspreken.”

“Superhandig, maar tegelijkertijd voelde het een beetje tegennatuurlijk. Je spreekt tegen een blinde muur, die niet reageert. En dat is best lastig als je een gezellige kletskous bent. In het begin sprak ik mijn herhaalrecept hortend en stotend in. Later ging het beter, een kwestie van wennen. Feit blijft wel dat als je je herhaalrecept telefonisch doorgeeft via een antwoordapparaat, de kans bestaat dat je bepaalde informatie vergeet. Als je online je recepten aanvraagt, is die kans kleiner.”

Via website huisartsenpraktijk

“Dat doe ik nu sinds 2013 via de website van mijn huisartsen. Zij zijn altijd al voorlopers geweest in de ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg. Je logt in op de website van de huisartsenpraktijk, waarna je in een overzicht kunt aangeven welk medicijn je opnieuw wilt bestellen. In een open veld kun je extra informatie of vragen toevoegen. De bestelling komt gelijk bij de huisarts terecht. De eerstvolgende werkdag ontvang je een bevestiging per mail waarin staat wanneer je de medicijnen bij de apotheek kunt ophalen.”
“Zo’n bevestiging vind ik heel fijn. Je weet dat de huisarts je bestelling heeft gezien en heeft doorgestuurd naar de apotheek. Bij het bestellen via een antwoordapparaat weet je toch niet zeker of je bestelling goed is aangekomen. Dat merk je pas als je bij de apotheek staat om je medicijnen op te halen.”

Apps getest

“Ik heb een aantal jaar geleden meegedaan aan een e-healthproject van Patiëntenfederatie Nederland. Samen met twee anderen ging ik op ontdekkingstocht in de wondere wereld van digitale zorg en testte verschillende apps, waaronder apps om medicijnen aan te vragen.”

“Over de meeste apps was ik tevreden. Ze werkten heel intuïtief en hadden mooie extra’s, zoals een melding als het weer tijd was om medicijnen te bestellen. Deze functie zou ik graag ook op de website van mijn huisarts hebben. Of dat je bijvoorbeeld in kan stellen om de hoeveel tijd je weer medicijnen nodig hebt. Het meest handige is als dat bericht meteen rechtstreeks naar de huisarts wordt gestuurd, zodat hij gelijk de medicijnen kan bestellen. Je hoeft dan helemaal niks meer te doen.”

Thuis én in de tuin

“Hoewel ik op elk moment en op elke plek mijn medicijnen kan bestellen, ben ik toch behoorlijk honkvast. Ik doe het meestal thuis achter mijn computer. Ik wil er toch wel even goed voor zitten, zodat ik zeker weet dat ik alles goed heb ingevuld. Ook neem ik de medicijnen er voor de zekerheid altijd bij, ondanks dat ik die lastige Latijnse naam inmiddels helemaal uit mijn hoofd ken.”

“Op een mooie zomerse dag wil ik mijn medicijnzaken ook weleens in de tuin of speeltuin regelen. Zonnebril op, laptop op schoot en medicijnen binnen handbereik. Ondertussen kan ik mijn spelende kinderen in de gaten houden.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.