Zes Raadgevende tips voor de verkiezingen in 2017

Denkend aan 2017 zie ik de verkiezingen voor me. Ik hoop dat gezondheid een van de belangrijkste thema’s zal zijn. Als ik de verkiezingsprogramma’s lees, mis ik daarin echter een aantal essentiële zaken, die ik vanaf deze plaats nog graag aan de politici zou willen meegeven.

1. Big Data
Op de eerste plaats big data. Hierin ligt de grote belofte: door het gebruik van data zijn we met elkaar in staat gezondheid te verbeteren. Dat kan echter alleen als we bereid zijn data met elkaar te delen en gezamenlijk te gebruiken. Voor 2017 verwacht ik van de politieke leiders dat zij alleen nog maar nieuwe geneesmiddelen of innovaties toelaten en vergoeden, of alleen nog maar investeren in onderzoek, wanneer de onderliggende data publiekelijk beschikbaar komt.

2. Head to head studies
Op de tweede plaats is het van belang dat we als samenleving alleen nog maar investeren in innovaties die een aantoonbare meerwaarde opleveren ten opzichte van de bestaande behandelingen, Medical Devices of geneesmiddelen. Voor 2017 verwacht ik van de politieke leiders dat zij mogelijk maken dat alleen nog maar innovaties worden toegelaten en vergoed in de samenleving, waarvan in onderzoek is aangetoond dat zij een meerwaarde hebben ten opzichte van bestaande behandelingen. Dat betekent dus het verplichten van head to head studies.

3. De gezondheid van de samenleving
Op de derde plaats bestaan er nog steeds grote verschillen in gezondheid binnen Nederland, tussen wijken, steden, provincies en bevolkingsgroepen. De verschillen in bijvoorbeeld levensverwachting kunnen oplopen tot wel 15 jaar en zijn eigenlijk onacceptabel. In de verschillende programma’s lees je daar niets over. De programma’s gaan helaas bijna alleen over structuurveranderingen. Voor 2017 verwacht ik van de politieke leiders dat zij investeren in de gezondheid van onze samenleving als geheel, in plaats van in de volgende nieuwe operatierobot, het volgende “me too” geneesmiddel en het innovatieve hechtdraadje.

4. Samenbrengen initiatieven
Op de vierde plaats zien we dat vanuit de verschillende provincies, universiteiten en gemeenten initiatieven worden opgestart die ieder voor zich moeten leiden tot het realiseren van de volgende nieuwe Silicon Valley voor Health Sciences. Dit is een enorme versnippering van kennis, talent, geld, energie die uiteindelijk niet de verbetering van de gezondheid zal opleveren. Voor 2017 verwacht ik van onze politieke leiders dat zij gezamenlijk met het veld deze initiatieven samenbrengen voor beter resultaat.

5. Op de vijfde plaats moeten innovaties de mensen in onze samenleving, of ze nu patiënt zijn of niet, de vrijheid bieden om zelf hun keuzes te maken, hun eigen toekomst vorm te geven of hun dromen te kunnen invullen ongeacht hun fysieke gesteldheid. Het is dan aan onze politieke leiders in 2017 om daar de innovaties aan af te meten en er dan pas in te investeren. Een mooi voorbeeld is de draagbare dialyse. Iets waarmee we patiënten hun vrijheid kunnen teruggeven, maar waarin we maar niet slagen. Ik doe dan ook een oproep aan onze politieke leiders om bijvoorbeeld daarin de patiëntenvereniging te steunen en in te investeren. Het is juist in het belang van Nederland innovatieland en de bijkomende economische bedrijvigheid als we het goed doen.

6. Wees leidend op gezondheid van de samenleving
Tot slot is dit eigenlijk een oproep aan onze politieke leiders en hun partijen voor 2017 om niet meer volgend te zijn als het gaat om de gezondheid van de samenleving. Grijp dit verkiezingsjaar aan om weer leidend te worden op dit terrein en juist innovaties op een andere nieuwe manier te stimuleren en te initiëren.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen