Verpleegkundige keuzehulp voor indiceren e-health

Wijkverpleegkundigen hebben sinds 2015 de verantwoordelijkheid om zorg in de thuissituatie te indiceren. Zij bepalen welke zorg cliënten nodig hebben en hoe die zorg het best geleverd kan worden. E-health wordt hier in toenemende mate onderdeel van. Vanuit het oogpunt van zelfredzaamheid en eigen regie, maar ook een verhoogde kwaliteit van zorg en zinnige en zuinige zorg. Wijkverpleegkundigen zijn echter niet altijd volledig op de hoogte van het brede aanbod aan bestaande en nieuwe e-health-toepassingen. Daarnaast moeten zij nog ervaring opdoen met het inzetten en toepassen van e-health bij het vaststellen van zorg in hun dagelijkse praktijk.

Dit praktijkvraagstuk gaf aanleiding tot het starten van het project ‘eHealth in de wijk’. Het tweejarige, door Regieorgaan SIA gesubsidieerd project, wordt door een onderzoeksteam van het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim Hogeschool uitgevoerd. Zij werkt samen met zorgorganisaties de ZorgZaak, Zorggroep Noorderboog en IJsselheem als praktijkpartners voor de uitvoer van het onderzoek. Daarnaast zijn de Regiocampus, Zorgtrainingscentrum Regio Zwolle, Patiëntenfederatie Nederland, VitaalThuis, ActiZ, Vilans, V&VN en Universiteit Twente projectpartners en is het bedrijf Thuisleefgids.nl betrokken voor de technische ontwikkeling van de keuzehulp.
Het project moet kennis over de inzet van e-health bij indiceren opleveren, waarmee een keuzehulp en training ontwikkeld wordt. Daarnaast zal de opgedane kennis in het verpleegkunde onderwijs en in nascholingstrajecten voor wijkverpleegkundigen worden ingezet.

Resultaten tussentijds onderzoeksrapport
Tot nu toe is onderzocht hoe wijkverpleegkundigen de zorg van de cliënt indiceren, of en in welke mate zij e-health indiceren en hoe zij e-health gebruiken in de dagelijkse zorg. Er is hiervoor meegelopen met wijkverpleegkundigen, en er zijn vele ‘Think Aloud’ interviews en enkele focusgroepen gehouden. Het onderzoeksrapport beschrijft het klinisch redeneerproces dat tot de indicatiestelling leidt en de argumenten die wijkverpleegkundigen daarbij aangeven, of en hoe zij daarbij e-health als interventies inzetten. Daarbij is ook gekeken welke ondersteuning wijkverpleegkundigen nodig hebben en is geïnventariseerd welke belemmeringen en problemen zij bij de inzet van e-health ervaren en wat zij daarbij zelf als mogelijke oplossingen aangeven.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.