Diederik Gommers

Hoofd Intensive Care/intensivist, Erasmus MC | Voorzitter Redactieraad ICT&health

Prof. dr. Diederik Gommers (1964) is Hoofd Intensive Care/intensivist in het Erasmus MC, Voorzitter van de ICT&health redactieraad en was voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Als expert in het Outbreak Management Team van het RIVM adviseerde hij het kabinet tijdens het dreigende beddentekort op de IC’s.

“Ons zorgbudget wordt bepaald door de behandeling van ziektes. Investeren in innovaties is heel lastig, daar krijg je moeizaam subsidie voor. Als we een deel van het zorgbudget gebruiken voor innovatieve projecten, bijvoorbeeld voor het monitoren van de patiënt in de thuissituatie, levert dat gezondheidswinst op. Innovatie in IT kost geld en vraagt wat van iedereen, maar de kosten gaan voor de baten uit.”

“Als we nou eens een paar procent van ons zorgbudget in een potje stoppen, dan kunnen we grote stappen zetten in innovatie. Ook voor universiteiten en buitenlandse studenten worden we dan aantrekkelijk. Daar heeft ook de premiebetaler baat bij: die wil het liefst in huiselijke omgeving zorg krijgen, met bezoek wanneer hij zelf wil, passend bij zijn leefpatroon. Waar we van af moeten stappen, is het conservatief investeren in stenen. Van bricks naar bytes. Dat levert meer preventieve zorg op. Ziekenhuizen kunnen daardoor kleiner worden en gaan data met elkaar delen. Niet meer elkaars concurrent zijn. De samenwerking in coronatijd leert ons dat dat kan, dat moeten we nog veel meer doen.”

“Ook zie Ik dat er veel regels zijn voor apparaten en software, die belemmerend kunnen werken voor innovatie. We houden elkaar soms in een houdgreep. Neem het afschaffen van de piepjes op de IC, daar zouden we veel meer vaart mee moeten maken. Er is al zoveel méér mogelijk met innovatie dan we nu toepassen.”

Artikelen van Diederik Gommers

Diederik Gommers: ‘Vertaal data naar betrouwbare adviezen en voorspellingen’
VR: nieuwe werkelijkheid in de geneeskunde
Niet bouwen in stenen, maar in innovatie