Jolanda Keijsers

Cliëntenraad - UMCU

Mijn ambitie is een voortdurende impactvolle kruisbestuiving te realiseren tussen mijn professionele carrière en mijn carrière als patiënt. Die patiënt carrière bracht en brengt mij veelvuldig in aanraking met de zorg, als gevolg van een aangeboren afwijking. Daarbij heb ik veel gezien en mee gemaakt. Tot op de dag van vandaag. Vanuit het perspectief van de patiënt denk ik: dat kan toch anders, dat kan toch beter?! Dat motiveerde me jaren geleden om lid te worden van de cliëntenraad van het UMCU. Die raad adviseert onder meer over vorm en inhoud van gepersonaliseerde zorg.

Technologie is nodig om zorg te voorkomen (preventie), zorg te verplaatsen (dichtbij huis) en zorg te vervangen (digitalisering). De nodige innovaties liggen op de plank of zijn binnen handbereik. Ze worden echter niet of moeizaam ontwikkeld. Ook het implementatietraject verloopt lastig. Over onze eigen schaduw heen springen en echt de samenwerking met elkaar aan gaan is hier het adagium.

Dat brengt mij bij mijn professionele carrière, die zijn voetsporen heeft in de wereld van de (publieke) gezondheid en preventie. Rode draad vormen co-creëren en innoveren vanuit beleid, onderzoek én praktijk. Daar werk ik op diverse dossiers aan, vanuit zowel TNO als het RIVM.

Ik heb een achtergrond in de gezondheidswetenschappen en de epidemiologie. Dat betekent dat ik verstand heb van gedrag en cijfers. In combinatie met ook mijn werkervaring weet ik hoe fascinerend (gedrags)verandering is en dat daarbij veel factoren ’n rol spelen. Ik plavei vanuit de redactieraad van ICT&health graag de weg mee naar die (samenwerkings)knoppen die technologische innovaties in de zorg en preventie mogelijk maken. Met als doel gezonde en veerkrachtige burgers.