Lisette van Gemert-Pijnen

Persuasive Health Technology, University of Twente

Lisette van Gemert-Pijnen werkt aan de Universiteit van Twente voor het Center eHealth Reseach & Disease Management, dat een onderdeel is van de Dept. Of Psychology, Health and Technology. Daarnaast werkt zij voor het onderzoeksinstituut IGS, dat nauw verbonden is met de Universiteit. Lisette is tevens Senior Researcher aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en Adj. Professor aan de University of Waterloo in Canada.

eHealth beter en slimmer toepassen in de praktijk

“Ik zal vanuit onderzoeken, mijn expertise en ervaring e-health belichten vanuit het perspectief van gebruikersvriendelijkheid en implementatie-gerichtheid. Verder geef ik graag mijn visie op nieuwe ontwikkelingen en hypes in e-health. Hierbij richt ik mij vooral op het vraagstuk hoe we e-health beter en slimmer in de praktijk kunnen toepassen.”

Ik ben voorzitter van Persuasive Health Technology. Persuasive Health Technology kan op verschillende manieren worden ingezet: het optimaliseren van therapieën voor e-mental health, het ondersteunen van engagement en het volgen van technologiegebaseerde interventies. Om de betrokkenheid te vergroten en de resultaten op een positieve manier te beïnvloeden, worden experimenten opgezet in de praktijk behandelingsprogramma’s om te begrijpen hoe overtuigingsstrategieën de interactie tussen technologie en gebruikers kunnen ondersteunen. In onze onderzoeksgroep (center eHealth Research; www.cewr.nl, (persuasive tech lab) richten we ons op het creëren van een pasvorm tussen technologie en gebruikersprofielen.

In verschillende projecten onderzoeken we hoe Persuasive Health technologie kan worden toegepast om het zelfmanagement van langdurige chronische ziekten (bijv. Diabetes) of chronische infecties (EursafetyHealth-net) te vergroten. Persuasive Health Technology werd toegepast ter ondersteuning van beslissingen over gezondheid en veiligheid in ziekenhuizen en verpleeghuizen om superbugs zoals MRSA te verminderen.

De superbugs kunnen resistent worden tegen antibiotica. Ter ondersteuning van beslissingen over adequate voorlichting worden in samenwerking met gezondheidswerkers e-health-toepassingen (tablet/mobiel) ontwikkeld. In Volksgezondheidsprojecten zullen overtuigende ontwerpen voor mobiele media worden ontwikkeld om infecties te voorkomen. Dankzij mobiele media kunnen burgers gezondheidsinformatie raadplegen wanneer ze die nodig hebben en waar ze die nodig hebben. Sociale media stellen gezondheidsorganisaties in staat om met burgers te communiceren over gezond gedrag.

Artikelen van Lisette van Gemert-Pijnen

'Andere aanpak nodig voor digitalisering zorg'
High Tech, Human Touch
E-health: context in bewijs?