Marlies Schijven

Chirurg, Amstedam UMC | Projectleider NFU | CMIO, ministerie VWS | Bestuurslid ZonMw

Naast chirurg en hoogleraar ben ik programmaleider voor het NFU Citrien e-health programma. Ik vind het belangrijk om e-health te versnellen door goed na te denken over de implementatie, kansen en –voorwaarden in de zorg. Dit is essentieel om echt tegemoet te kunnen komen aan de gerechtvaardigde wens van patiënten om meer regie over het eigen zorgproces te krijgen.

Omdat ik voor VUmc en AMC benoemd ben tot eigenaar e-health / ‘mijn dossier’ voor het elektronisch patiëntendossier, kom ik ook veel vragen en interessante initiatieven tegen. Met ons e-health team proberen we om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de patiëntwens tot meer regie, en daarbij proberen we natuurlijk ook de zorgverlener oplossingen te bieden.

Daarnaast vind ik het erg leuk om me te verdiepen in technologie die mijn directe werkomgeving, de operatiekamer, kan verbeteren en patiëntveiliger kan maken. En in oplossingen die bij kunnen dragen aan het trainen van mijn aankomende collega’s zoals serious games, virtual reality en augmented reality toepassingen.  Ook onderzoek ik, samen met mijn promovendi, daarin graag naar de meerwaarde voor patiënten; waarin patiënten vaak zelf meedenken in de oplossingen. Ik vind het belangrijk om me open op te stellen naar actieve e-health communities, zoals het publiek van ‘ICT&health’ waarmee ik als lid van de redactieraad graag mijn kennis mee deel.

Artikelen van Marlies Schijven

Ff vertragen, ff schakelen!
Betere zorg? Vind een eitje!
Doet u mij maar een dwarsdenker
VIDEOGO-trial: kúnnen videobellen, niet moeten
Rondje Starbucks voor eerste hoogleraar (zorg-)inclusiviteit
Bestendig de winst van het videobellen
Your (club)house or mine?
Kerst, zoomen en virtuele plaspauzes
Chief’s table: over kerst, zoomen en virtuele plaspauzes in de zorg
Black Box in OK: live nabespreking op het podium
Als zorgprofessional veilig naar jezelf kijken
NFU programma e-health: ‘Diversiteit levert krachtig programma op’
“De beste oplossing voor de zorgvraag moet centraal staan. Soms is dat met behulp van e-health!”