Een digitale zorggids. Hoezo?

vr 15 april 2022
Een digitale zorggids. Hoezo?
eHealth
Premium

Het aantal health apps is groot en groeit nog elke dag. Hoe vind je je weg in dat oerwoud? Dianda Veldman en Titia Lekkerkerk van de Patiëntenfederatie lichten de mogelijkheden toe die de Digitale Zorggids biedt. Een vernieuwde versie van deze gids is sinds februari online beschikbaar.

Welke apps, persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) en andere digitale middelen kunnen je helpen om je gezondheid en zorg te verbeteren of aan te passen aan jouw situatie? Dat maakt de vernieuwde Digitale Zorggids duidelijk.

“De Digitale Zorggids is een van onze initiatieven voor het versterken van de eigen regie van de patiënt”, vertelt Titia Lekkerkerk, manager bij Patiëntenfederatie Nederland. “Als je echt iets wilt bereiken op het gebied van ziekte en natuurlijk ook van gezondheid, dan kun je al heel lang niet meer om de digitale toepassingen heen. Maar hoe vind je je weg in het oerwoud van applicaties?”

Digitaal vaardig

De term ‘oerwoud’ is niet overdreven, want vorig jaar waren er volgens onderzoeksinstituut NeLL al ruim 325.000 health apps beschikbaar. Dat worden er dagelijks meer. “Het is natuurlijk ondoenlijk om die allemaal kritisch te beoordelen, dus streven we ernaar onze gebruikers zo digitaal vaardig mogelijk te maken”, aldus Lekkerkerk. “We zijn dit gaan onderzoeken, in nauwe samenwerking met diverse bij ons aangesloten patiëntenorganisaties.”

Aan leden van deze organisaties is gevraagd welke apps, websites of digitale apparaten zij vaak gebruiken om het leven met hun specifieke aandoening te vergemakkelijken. “Er is voor diverse aandoeningen een top 5 vastgesteld”, verduidelijkt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie. “En we hebben mensen geïnterviewd over hun ervaringen met het gebruik van die apps.”

Adviezen, tips

Ook geeft de Digitale Zorggids adviezen om als gebruiker zelf na te gaan wat veilig is en wat niet. Soms is een app al gecheckt door een betrouwbare organisatie. Soms krijgt een app een label. Er zijn CE-markeringen, wat betekent dat applicaties voldoen aan allerlei Europese eisen, en er zijn MedMij-standaarden voor persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Veldman: “En ga zo nog maar even door. Eigenlijk zijn al die labels en standaarden al een klein oerwoud op zich, en dan is een wegwijzer wel handig.”

Er zijn in de Digitale Zorggids ook veel tips te vinden, vertelt Veldman: “Update je apps regelmatig, bijvoorbeeld. En het is saai, maar lees de voorwaarden en het privacy statement, zodat je weet wat een app met je gegevens doet. Belangrijk is bijvoorbeeld dat er om toestemming wordt gevraagd voor het gebruik van je persoonsgegevens voordat de app informatie van je telefoon haalt of daarop informatie plaatst.”

Garanties zijn er nooit als het om gezondheid gaat, besluit Veldman. ‘Niet in de digitale wereld, niet daarbuiten. Maar hoe beter geïnformeerd je bent, hoe bewuster je keuze zal zijn. Ziekte en gezondheid zijn geen zaken die je alleen overlaat aan je zorgverlener, of aan welke andere professional dan ook. Natuurlijk heb je hen nodig. Een operatie uitvoeren, een medicijn ontwikkelen, daar hebben we geschoolde en bekwame mensen voor. Maar hoe je daarmee omgaat, dat bepaal je zelf. De Digitale Zorggids helpt je daarbij een eindje op weg.”

Kies je PGO

Één van de functies van de Digitale Zorggids is een keuzehulp bij de selectie van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Via filters kun je kiezen wat je belangrijk vindt: verbinden met de huisarts, verbinden met het ziekenhuis of de GGZ, zelfmetingen toevoegen, een dagboek bijhouden of de beschikbaarheid van de PGO als app. Bovendien moet je zorgorganisatie over het MedMij-label beschikken om te kunnen koppelen met een PGO. Met de keuzehulp kun je daarom ook checken of een bepaalde zorgorganisatie het MedMij-label heeft.

Kijk hierKijk hier voor de Digitale Zorggids