Betere echografiebeelden met nieuwe echografie-transducer

12 april 2024
Betere echografiebeelden met nieuwe echografie-transducer
Technologie
Premium

Met de toenemende druk op de zorg neemt ook de druk op zorgverleners toe. Het aantal burn-outklachten onder specialisten liegt er dan ook niet om. Uit een onderzoek van Medscape 20231 komt naar voren dat radiologen het vaakst te kampen hebben met een burn-out. Wat vervolgens weer leidt tot langere wachtlijsten van patiënten die een scan nodig hebben en tot vertragingen om behandelingen te kunnen starten. Philips werkt daarom samen met radiologen en echografisten over de hele wereld om producten te ontwikkelen die de zorg verbeteren en niet complexer maken. Een voorbeeld is de nieuwe echografie transducer voor oppervlakkige beeldvorming.

De mL26-8 echografie transducer is specifiek gemaakt voor oppervlakkige beeldvorming en maakt het werk voor echografisten eenvoudiger, omdat met het kleine formaat ook op moeilijk bereikbare delen van het menselijk lichaam gescand worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tussen de tenen en vingers. In november 2023 werd de transducer tijdens de grote radiologiebeurs in Amerika, de RSNA, gepresenteerd voor het EPIQ Elite echosysteem. 

“Met deze nieuwe transducer is de zorg enorm geholpen”, gelooft de Australische Michelle Perkovic, clinical product management lead bij Philips. “Overal ter wereld staan de echografisten onder druk. Als je dan tijdens het onderzoek veel moeite moet doen om duidelijke beelden te verkrijgen, duurt een onderzoek nog veel langer.” De transducer van Philips in de vorm van een hockeystick is zo gemaakt dat het vanuit verschillende hoeken scans kan maken wanneer patiënten op de onderzoekstafel liggen.

Perkovic vervolgt: “Bij Philips ontwerpen we alles samen met inspraak van zorgverleners of met patiënten. Daardoor scoren we over het algemeen hoog op gebruiksvriendelijkheid van onze producten. Zo ook deze nieuwe transducer die half oktober vorig jaar nog de ‘Best Innovation Award’ won op het gebied van General Imaging tijdens het Franse Radiologiecongres JFR.” 

Meer details

Sinds 1998 is voormalig echolaborant Perkovic werkzaam bij Philips. Zij heeft vaak contact met onder meer radiologen en echografisten. In de loop der jaren heeft ze gezien dat het mogelijk is om steeds gedetailleerdere beelden te maken binnen het menselijke lichaam. 

“De kleinste veranderingen van weefsel kunnen we nu detecteren. Dat betekent ook dat er in een eerder stadium bij patiënten kan worden ingegrepen. Dit redt levens omdat we kunnen ingrijpen nog voordat het te moeilijk wordt om bijvoorbeeld te opereren.” Op de vraag of specialisten met de nieuwe transducer nu niet méér werk krijgen omdat ze meer details zien, antwoordt ze dat de nieuwste ontwikkeling van Philips juist zorgt voor verlichting in het werk van radiologen en echografisten

“We horen van artsen vaak dat ze zich zekerder voelen om een diagnose te stellen, juist omdat de details zo goed zichtbaar zijn. En ondanks dat er meer details worden gegeven na een scan zijn ze niet meer tijd kwijt aan het analyseren en het diagnosticeren. Dat komt omdat alle gegevens in één oogopslag goed worden weergegeven op de monitor. Dankzij deze transducer kunnen de artsen nu ook daadwerkelijk zien wat ze voorheen eigenlijk alleen in studieboeken zagen. Tijdens hun studie hebben ze wel geleerd hoe de anatomie van een mens eruit zou moeten zien, maar nu zien ze het ook in beeld. Al met al gaat er nu dus minder tijd verloren.”

Een ander groot voordeel van de echografie is dat het ook bewegingen in het menselijk lichaam kan vastleggen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld MRI-beelden en CT-scans, schetst Perkovic: “Als we aan patiënten vragen om bepaalde spieren aan te spannen, dan zien we met echo precies wat voor effect dit heeft op andere delen van het lichaam. Dat geldt ook voor de bloedstroom. Met de nieuwe transducer kunnen we zien hoe het bloed door de aderen stroomt en wat dat betekent voor de bloedsomloop en de aderen.” 

Echografie is een kunst

Door beeldvormende techniek kunnen zorgverleners vaak meer zeggen over wat er aan de hand is in het menselijk lichaam. Juist door het maken van echo’s kunnen ziektes vroegtijdig worden opgespoord zodat de behandeling eerder kan worden ingezet. Echografie is dan ook meer dan alleen het maken van een paar beelden, benadrukt Perkovic. 

“De meeste artsen en verpleegkundigen hebben een extra training of opleiding nodig om echo’s te kunnen maken omdat het ingewikkeld is om deze te interpreteren. Dat terwijl echobeelden een soort videobeelden zijn van wat zich live binnen afspeelt. Daardoor zeggen deze beelden veel sneller iets over de problematiek waarmee patiënten te maken hebben. Gelukkig zie je dat steeds meer ziekenhuisafdelingen of spoedeisende hulpposten zelf echo’s kunnen maken om gerichter te kunnen doorverwijzen.” 

Vooral in Australië pionierde men met echografie. Ziekenhuizen realiseerde het belang om vroeg in het proces echo’s te maken al veel eerder. De nieuwe transducer kan niet alleen op oppervlakkige structuren en moeilijk bereikbare plekken goede beelden produceren maar het is ook in staat om dieper door te dringen in het menselijk lichaam zonder veel druk uit te oefenen. “Dit betekent ook dat er bij een scan van bijvoorbeeld een arm, waar de zenuwbanen gevolgd worden van de hand naar de schouder het niet nodig is om van transducer te wisselen”, legt Perkovic uit. 

AI in de echografie

Naast het ontwikkelen van een nieuwe transducer voor betere diagnose, probeert Philips ook te kijken naar het gebruikersgemak. De echo- systemen worden zo ontwikkeld dat de verschillende modellen allemaal volgens een eenduidige manier werken en niet iedere keer opnieuw hoeven worden ingesteld. Er wordt Artificial Intelligence in verwerkt, zodat er geen handmatige berekeningen meer hoeven worden gemaakt. Alle transducers werken op de verschillende systemen zodat ze ook onderling kunnen worden verwisseld. “Door enorme hoeveelheden beeldvormingsgegevens om te zetten in zinvolle inzichten, kan AI de cognitieve belasting van radiologen verminderen”, vult Perkovic aan.  

Ontwikkelproces vergt lange adem 

Een uitvinding als deze hockeystick transducer van Philips gaat niet over één nacht ijs. Voordat met de productie wordt begonnen, heeft het ontwikkelteam van Philips al veel werk verricht, vertelt Perkovic.

“Eigenlijk was de grootste uitdaging om de wensen van de mensen die zich dagelijks met het maken van echo’s bezighouden te vertalen naar een nieuw ontwerp. Daarom hebben we heel veel mensen geïnterviewd om zo een pakket van eisen te kunnen samenstellen. Onder de geïnterviewden waren uiteraard echografisten en radiologen maar ook artsen en leiders in innovatie en ICT over de hele wereld.”

De centrale vraag was: ‘wat zou je nou graag gerealiseerd zien als er een nieuwe transducer wordt ontworpen?’ Het ontwikkelingsproces van onderzoek, interviews en het verwerken van de feedback nam ongeveer twee jaar in beslag. Perkovic hierover: “Nadat het ontwerp klaar was, zijn de ontwikkelaars weer teruggegaan naar de geïnterviewden om ze het prototype te laten beoordelen. Op wat kleine verbeterpuntjes na waren de geïnterviewden allemaal erg blij met het resultaat.”

Referenties

  1. Link

Door innovation partner