Gevoelsmatig is het 40 graden als ik om half tien in de ochtend met een buurman van onze Spaanse camping aan de start van een hardloopwedstrijd in Mataró sta. Een evenement dat is georganiseerd als onderdeel van het jaarlijkse zomerfestival van deze Catalaanse stad. Met harde muziek uit de speakers sprinten we weg en houden we het tempo met zijn allen best lang vol. Het eerste deel gaat naar beneden naar de playa. Daarna wacht een pittige tocht omhoog de stad in.
Maar vandaag finishen er vooral vrolijke mensen, vooral dank zij de steun van de lokale gemeenschap. Er staan mensen van alle leeftijden langs het parcours. Buurtbewoners hebben de tuinslang erbij gehaald om de hardlopers te besproeien, er zijn waterpunten en er is stimulerende muziek.
Het hoogtepunt voor ons als lopers is, naast het applaus bij de finish, het flesje water en de sappige perzik van de lokale groenteboer. Vol vocht en gezonde suikers om onze energie aan te vullen. Een mooi alternatief voor de zoete sportdrank uit plastic fles die ik uit Nederland ken.
Kracht van de gemeenschap
De bevolking van Mataró laat tijdens het evenement zien hoe een gemeenschap individuen kan steunen. Zoals ook de Spaanse gezondheidszorg voor een belangrijk deel voortbouwt op lokale community’s. Welzijn en eerstelijnszorg zijn geïntegreerd georganiseerd: heel passend bij een ouder wordende samenleving. Families en lokale gemeenschappen zijn nodig om mensen in staat te stellen langer thuis te kunnen wonen.
Nederland staat voor de maatschappelijke opgave om een stevige basis te creëren van lokale gemeenschappen met aanvullende geïntegreerde welzijn en eerstelijns zorg. Een van onze transformatievragen is: ‘Hoe versterken we de burger (community’s) en ontlasten we de zorg?’ Immers, als mensen langer zelfstandig thuis gaan wonen dan is een passende woonplek - met lokale voorzieningen en een netwerk - een harde randvoorwaarde.
Als we de opgave zo benaderen, dan is het Nederlandse innovatiebeleid voor welzijn, zorg en sociaal domein dringend aan herziening en verbinding toe.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving adviseert in het recente rapport ‘Kunst van innovatie’ om gericht te innoveren vanuit een gedeelde maatschappelijke opgave. Volgens de RVS moeten manieren van sturen en systemen (zoals regelgeving en financiering) worden aangepast, zodat in praktijk en beleid vertrouwen en ruimte voor opgavegerichte innovatie ontstaat. In deze uitgave lichten we de hoofdpunten van het advies toe.
Adelante!
Een hardloopwedstrijd in Spanje kun je niet lopen zonder te denken: Adelante! (het Spaanse woord voor ‘vooruit’). Gelukkig zijn er in de Nederlandse zorg veel organisaties en mensen die vooruit willen en dit adagium elke dag toepassen.
Daarom vind ik het extra mooi dat de coverstory van deze uitgave gaat over de zorgorganisatie Adelante. Bestuurder Henri Plagge en manager Kenniscentrum Ivan Huijnen gaan uitgebreid in op de noodzaak om op een holistische wijze naar mensen te kijken, vanuit hun gewenste kwaliteit van leven. En elke dag kijkt men, over schotten heen, samen met formele en informele zorg, naar hoe technologie waarde aan het leven toe kan voegen. Waarbij onderwijs en onderzoek op alle niveaus betrokken zijn.
Familiehuis
Het artikel over familiehuis Daniel den Hoed laat zien hoe samenzorg waarde aan het leven toe kan voegen. "Het initiatief wordt echt gezien als onderdeel van een woonwijk, dat wordt als heel prettig ervaren”, licht directeur Maréchal in het artikel toe. Hoe maken we dit tot nieuwe norm, vroeg ik mij meteen af!
Ook de artikelen over ziekenhuis Rijnstate en het initiatief ‘van-thuis-uit’ nemen u mee in de beweging waar thuis als basis voor toekomstige kwaliteit van leven en zorg wordt vormgegeven. Het begint bij de plek waar mensen graag zijn. Ondersteun van daaruit, ook met technologie. Een belangrijke omdraaiing!
Ik wens u veel leesinspiratie. En mocht u inspirerende voorbeelden tegen zijn gekomen op uw vakantiebestemming, we horen ze graag via redactie@icthealth.nl!
@LeaBouwmeester