Eenzaamheid, de keerzijde van onafhankelijkheid

do 9 november 2017
Eenzaamheid, de keerzijde van onafhankelijkheid
Data

Van mijn 11de levensjaar tot mijn 23ste woonde ik in een bejaardenhuis (bejaardenhuis op de gelijkvloers en aanpalende woning, onze flat op de eerste etage). Op mijn 25ste werd ik zaakvoerder en tevens dagelijks verantwoordelijke van dit bejaardenhuis. Inmiddels staat al meer dan 20 jaar op de teller van deze functie. Gedurende deze periode werd gewerkt met opname-wachtlijsten omdat beschikbare plaatsen schaars waren. De bejaarden die op deze wachtlijsten staan, wonen meestal thuis. Vaak is hun toestand verslechterd door sociaal isolement, foute voeding en minder optimale hygiëne (eufemistische formulering). Diverse organisaties stellen onafhankelijk wonen voor als de meest ideale en kwalitatieve vorm van leven voor ouderen. Vanuit de realiteit kan ik dit niet beamen, want als we meer bejaarden thuis laten blijven, gaan we een situatie creëren voor toenemende eenzaamheid, ondervoeding en verminderde algemene levenskwaliteit.

De beeldvorming wordt nog meer vervormd door allerhande fantasten die deze situatie denken op te oplossen met apps, slimme matten, robots, gamification, smartwatches en artificiële intelligentie. Kortom: met blinkende dingen die ‘biep’ doen. Het merendeel van deze ‘fantastische’ aanbiedingen werd ‘bedacht’ in plaats van ‘bevraagd’. De bijhorende flitsende mediacampagnes hadden moeten voorzien worden van een sticker: ‘Bij deze productie werden géén bejaarden betrokken!’. Laat ons nu eens uitgaan van een realistisch uitgangspunt. Bijvoorbeeld Irma, 82 jaar, licht dementerend en beperkt mobiel. Irma heeft twee dochters en drie kleinkinderen. De dochters werken voltijds. Behoudens éé dochter heeft niemand hogere studies voltooid. Irma heeft voldoende budget om te voorzien in een bescheiden levensonderhoud, zonder grote overschotten. Welke recente startups kunnen we op de markt vinden om Irma langer zelfstandig thuis te laten wonen én haar levenskwaliteit niet te laten verminderen ?

Reemo

Door het gebruik van wearables en slimme huis-technologie biedt Reemo senioren een reeks functionaliteit aan, waaronder informatie over wellness, mogelijkheid om berichten te sturen, domotica die gestuurd wordt door gebaren en nog veel meer. Het Reemo dashboard biedt de voornaamste belanghebbenden een zicht op gepersonaliseerde gezondheidsgegevens in realtime, zodat beslissingen met kennis van zaken kunnen worden genomen en onnodige huis- en ziekenhuisbezoeken worden voorkomen. Door het hoopje buzzwords moet je onthouden dat de voornaamste troef van Reemo de afwezigheid van interactie is die Irma nodig heeft om te interageren met ‘het systeem’. Interesse in zulke systemen? Kijk dan ook eens naar Trusense die werken met slimme sensoren én Amazon Echo inzet om volcontinu te monitoren én desgewenst alarmen te triggeren. Ook Earlysense biedt een vergelijkbare oplossing aan.

V-Sense Medical

Voortbouwend op het argument uit vorige paragraaf (frictieloze data-collectie) gaat V-Sense Medical een stap verder. Dit apparaat meet de vitale parameters van iedereen in de kamer via draadloze signalen. Het is net als radar die politie gebruikt om te zien hoe snel je gaat, wanneer het signaal in contact komt met een wagen kan afgeleid worden hoe snel het beweegt. Het apparaat is ontworpen als een onopvallende manier om de gezondheid van oudere familieleden te bewaken. Beetje moeilijk om in te schatten of de claims én accuraatheid correct zijn, maar de technologie zou in het geval van Irma erg nuttig zijn om beter opvolging te garanderen.

DeNA zelfrijdende shuttle

Japan test DeNA’s zelfrijdende Robot Shuttles in het landelijke gebied van Nishikata. Bij de eerste tests brengt het voertuig de bejaarden naar nabije zorgdiensten. Indien de tests succesvol zijn, zullen meer bussen (zonder chauffeur) ingezet worden om bejaarden te transporteren. Irma heeft geen rijbewijs, openbaar vervoer is niet meer mogelijk, een taxi is te duur en dochters hebben het té druk, druk, druk. Betaalbaar aangepast vervoer zoals deze shuttles zullen een oplossing bieden voor de mobiliteit van Irma.

Remendis

Kwam al aan bod in de ICT&health nieuwsbrief. Het interactieve platform van Rementis maakt gebruik van een tv-beeldscherm. De start-up werkt hiervoor samen met Simac Healthcare, dat de onderliggende technologie levert. Op de patiënt afgestemde informatie wordt gepresenteerd via het tv-scherm. Er komen applicaties op te staan zoals een agenda, afspraken, herinneringen en foto’s. Met een beeldbelfunctie kan het scherm gebruikt worden om interactief te communiceren. Een competitieve markt en dat is logisch dat fabrikanten op de TV-markt inspelen omdat ouderen gewend zijn om met een TV-toestel om te gaan. In die markt is een lokale aanpak (van Rementis) een extra troef omdat de aanpak vertrouwder zal zijn, ook voor Irma. Kijk ook eens naar Uniper Care die een gelijkaardig product aanbiedt.