Apple: Heart-studie toont nut Apple Watch bij hartritmemonitoring

do 14 november 2019 - 09:21
Hart-apple-studie
Onderzoek
Nieuws

De Apple Watch kan onregelmatigheden ontdekken die wijzen op boezemfibrilleren. Dat is een conclusie uit de Heart Study, volgens Apple een van de grootste onderzoeken in zijn soort. In de studie is onder meer gekeken naar de mate waarin een smartwatch effectief genoeg is om potentiële hartproblemen te detecteren. Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis.

Amerikaanse onderzoekers kwamen woensdag met deze conclusie naar buiten. De resultaten werden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine (NEJM). Technologiebedrijven zoals Apple en Google gaan volgens Reuters steeds meer partnerschappen aan met in onderwijs en wetenschap actieve onderzoekers op het gebied van gezondheidsstudies waar technologie een rol in speelt. In september kwam Apple op dit gebied nog met drie nieuwe studies.

Verder wordt steeds vaker samengewerkt met geneesmiddelenfabrikanten om samen grote hoeveelheden realtime gezondheidsgegevens over individuen te verzamelen en te gebruiken voor betere inzichten in de effectiviteit van medicatie. Zo sloot smartwatch-producent FitBit in oktober een overeenkomst met de Amerikaanse medicijnproducenten Bristol-Myers Squibb Co en Pfizer Inc om hun eigen technologie te ontwikkelen om atriumfibrilleren op te sporen, een aandoening die het risico op een beroerte aanzienlijk verhoogt.

FitBit werkt verder samen met een Belgische startup om hartritmes via smartwatches van FitBit te monitoren. Ook levert het bedrijf smartwatches aan burgers van Singapore, waarvan de overheid via technologie zoals van FitBit de gezondheid van zijn inwoners wil monitoren. Alphabet, zelf actief op het gebied van health met life sciences-bedrijf Verily en AI-dochter DeepMind, kocht FitBit onlangs voor 2,1 miljard dollar.

Ruim 400.000 deelnemers studie

De Apple-studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Stanford University School of Medicine, testte de hartslagsensor en het algoritme van Apple Watch bij meer dan 400.000 deelnemers. Zij gebruikten een app om zich aan te melden voor de acht maanden durende proef.

Tijdens het onderzoek ontving slechts 0,5% van de deelnemers een waarschuwing dat ze een onregelmatige pols hadden. Volgens de auteurs van de studie zouden de resultaten zorgen moeten wegnemen dat het apparaat te veel meldingen zou veroorzaken bij gezonde deelnemers.

Mensen die een onregelmatige hartslag hadden gekregen, kregen een EKG-pleister om te dragen. Daarvan bleek 34 procent last van boezemfibrilleren te hebben.

Dr. Mintu Turakhia, een cardioloog van Stanford en co-auteur van een artikel over de studie, gaf aan dat het doel was om te evalueren hoe goed het algoritme was en of het veilig was. "Als je dit in het wild aanzet, hoeveel mensen krijgen dan een melding en wat betekent dat voor patiënten, de gezondheidszorg, betalers en patiënten zelf?" Met die vraag in het achterhoofd was volgens Turakhia, de proef een succes.

Dr. Daniel Cantillon, een cardioloog uit de Cleveland Clinic die niet bij de studie betrokken was, noemt de technologie veelbelovend, maar stelt dat meer dan de helft van de mensen die zich aanmeldden jonger was dan 40, een groep die een laag risico heeft op boezemfibrilleren. De overkoepelende zorg bij studies zoals van Apple moet volgens hem zijn dat niet zozeer mensen met risico op boezemfibrilleren gevonden worden, maar dat gezonde mensen onnodig bang gemaakt worden.

Studies met Apple Watch

Apple kondigde afgelopen september behalve nieuwe versies van de iPhone en de Apple Watch - met meer health- en fitnessfuncties - enkele nieuwe studies aan waarbij wearable technologie wordt ingezet bij onderzoek naar bepaalde aandoeningen. Hierbij zal Apple gebruik maken van de nog te verwachten app Apple Research in combinatie met zijn slimme horloge.

  • Voor de Apple Women’s Health Study werkt Apple samen met National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) en Harvard. In dit onderzoek zullen de partijen de menstruatiecyclus gaan onderzoeken om het risico te bepalen op het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) of osteoporose.
  • De Apple Hearing Study vindt plaats in samenwerking met onderzoekers van de University of Michigan. Het doel van deze studie is te achterhalen welke en in hoeverre omgevingsfactoren (geluiden) van invloed zijn op het hoorvermogen van mensen. Deze data zal volgens Apple worden gedeeld met de wereldgezondheidsorganisatie WGO.
  • De Apple Heart and Movement Study ligt in het verlengde van een eerdere studie van Apple in samenwerking met Stanford Medicine. De focus lag daarbij op boezemfibrilleren. Tijdens de studie ontvingen deelnemers aan het onderzoek een melding op hun Apple Watch en iPhone in het geval een onregelmatig hartritme werd waargenomen.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!