De baan van 2025: freelance biohacker?

vr 26 augustus 2016 - 14:28
Nieuws

65 procent van de scholieren van nu zal in 2025 een baan hebben die momenteel nog niet bestaat. Robots, zelfrijdende auto’s en kunstmatige intelligentie nemen taken over die nu nog door mensen worden uitgevoerd Diezelfde technologieën leveren in 2025 echter nieuwe carrièremogelijkheden op in sectoren die nu nog in de kinderschoenen staan. Een voorbeeld? Freelance biohacker.

Consultants van The Future Laboratory hebben in samenwerking met Microsoft een lijst opgesteld van een aantal beroepen die nu of nog niet bestaan, of waarover vooral nog conceptueel wordt nagedacht. De freelance biohacker figureert prominent op deze lijst. Wat is biohacking? Vooral nog een vaag begrip, dat een heel breed spectrum omvat: van mensen die chips in hun lichaam implanteren tot mensen die thuis hun DNA analyseren.

Aanhangers van biohacking associëren zichzelf met stromingen zoals transhumanisme of techno progressivism. Het gaat over het verbeteren van het menselijk lichaam door het toepassen van nieuwe vormen van technologie. Een recent voorbeeld is dat van een Amerikaanse startup die een soort neurochip aan het ontwikkelen is om mensen met neurologische aandoeningen zoals alzheimer te helpen. De chip neemt daarbij de functie over van het doorsturen van signalen tussen beschadigde neuronen.

Het freelance element bestaat er uit dat het openbreken van de wetenschap door het internet, mobiele technologie en fenomenen zoals big data en AI er voor zorgen dat de wetenschap niet langer een gesloten bastion is van instituten en R&D-afdelingen van bedrijven, maar dat de hobbyisten van nu in staat zijn om doorbraken op het gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg te bewerkstelligen in hun ‘garagelaboratoria’.  Een voorbeeld is een tiener die een effectieve test heeft ontwikkeld om alvleesklierkanker te ontdekken. Open source platforms zoals CRISP (bedoeld voor het bewerken van genetisch materiaal) maken het eenvoudig om wereldwijd samen te werken aan behandelingen voor aandoeningen zoals depressie, alzheimer of schizofrenie.

De basale procedures voor gerichte genmanipulatie worden steeds eenvoudiger en zijn bijna voor iedereen toegankelijk,” stelt Hank Greely, verbonden aan Stanford University, in het rapport van The Future Laboratory. “Het is niet lastig om je een toekomst voor te stellen waarin we bijna alles – van oogproblemen tot leverstoornissen tot musculaire dystrofie – met gerichte genetische aanpassingen kunnen oplossen.” Hank Campbell, van het American Council on Science and Health, voegt hier aan toe: “Deze freelancers zijn de toekomst van de toegepaste biologie, omdat grote farmaceutische bedrijven problemen niet oplossen wanneer ze denken dat die oplossing geen grote winst oplevert.”

Freelance biohackers kunnen zich vanuit de thuisomgeving over allerlei medische problemen buigen, maar ook beschermde diersoorten van de ondergang redden of zelfs al uitgestorven diersoorten terugbrengen, zo tekent website Scientias op (https://www.scientias.nl/carrieremogelijkheden-2025-verrassend/).  Mogelijk kunnen ze met wat genetisch aanpassingen zelfs nieuwe diersoorten creëren voor rijke afnemers, zoals een eenhoorn. “Ik durf te wedden dat een biohacker binnen twintig jaar een eenhoorn creëert,” stelt Greely. “Hij neemt de genen van een dier dat een hoorn heeft, plaatst ze in een paard en de 12-jarige dochter van een biljonair krijgt een eenhoorn voor haar verjaardag.”

Ondanks deze scenario’s hoeft er geen vrees te ontstaan over de ethische gevolgen van biohacking, meent Tod Kuiken, omgevingswetenschapper. Hij stelt dat de gevestigde wetenschappelijke orde vaak pas aan ethische kwesties gaat denken wanneer hun onderzoek al afgerond is. Maar de DIY biogemeenschap is al in een vroegtijdig stadium gaan discussiëren over kwesties van ethiek, waarbij er al waarborgen ontwikkeld zijn waaraan men zich dient te houden. Zelfregulering dus.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!