Search
Close this search box.
Search

Delta-variant Covid leidt tot sterke groei malware-campagnes

Er is een sterke toename van Covid-19-gerelateerde cyberbedreigingen sinds eind juni 2021. Cybercriminelen willen misbruik maken van de zorgen die mensen hebben over de Delta-variant van het Sars-Cov 2 virus en de verspreiding ervan. De nieuwe campagnes vinden op mondiaal niveau plaats, aldus Proofpoint.

Onderzoekers van de cybersecurity-aanbieder hebben grootschalige COVID-19-gerelateerde malware-campagnes waargenomen, waaronder RustyBuer, Formbook en Ave Maria. Meerdere hackergroepen zijn weer overgegaan op het gebruik van social engineering met COVID-19 als thema nu de bezorgdheid over de Delta-variant blijft toenemen.

Piek in Delta-zoekopdrachten

Volgens wereldwijde Google Trend-data piekten wereldwijde zoekopdrachten naar ‘Delta-variant’ in de laatste week van juni 2021 en was dit nog steeds het geval tot en met augustus 2021. De toename van COVID-19-gerelateerde aanvallen is een wereldwijd fenomeen. Proofpoint heeft tienduizenden berichten opgemerkt die bestemd waren voor klanten in allerlei sectoren wereldwijd.

Tijdens de pandemie hebben cybercriminelen misbruik gemaakt van de angst en onzekerheid rond het coronavirus en werd het een populair middel voor social engineering. Toen vaccins beschikbaar kwamen, begonnen aanvallers thema’s te gebruiken die te maken hadden met de vaccinatiestatus van landen.

Criminelen koppelden COVID-19-thema’s vaak aan berichten over financiële steunmaatregelen of medische informatie. Deze trend zet zich voort nu de Delta-variant zich verspreidt en bedrijven vaccinaties eisen voordat werknemers weer aan het werk kunnen.

COVID-19-gerelateerde campagnes

Onderzoekers van Proofpoint hebben meerdere grootschalige COVID-19-gerelateerde campagnes gezien waarbij inloggegevens werden gestolen. Zo was er een Microsoft-campagne gericht op het stelen van inloggegevens bij duizenden organisaties over de hele wereld.

De berichten waren zogenaamd zelfrapportages over vaccinaties die werden verzonden door de HR-afdelingen van die bedrijven. De berichten bevatten een URL die waarschijnlijk leidt naar een valse Microsoft-authenticatiepagina, ontworpen om inloggegevens te verzamelen.

Onlangs hebben veel grote Amerikaanse bedrijven hun werknemers verplicht om zich te laten vaccineren voordat ze weer naar kantoor gaan. Naarmate meer werkgevers eisen dat werknemers worden gevaccineerd, zullen aanvallers waarschijnlijk dit soort vaker dit soort berichten gebruiken.

‘Ontslag wegens Covid’

De onderzoekers van Proofpoint hebben een andere grootschalige Formbook-campagne waargenomen die naar honderden organisaties is gestuurd, zogenaamd door een HR-professional. De e-mails bevatten een gecomprimeerd bestand (zoals Scan.Salary.zip) en lieten de ontvangers weten zij werden ontslagen vanwege de financiële gevolgen van COVID-19.

Verder zijn nieuwe Ave Maria-malwarecampagnes geïdentificeerd die grotendeels gericht zijn op energie- en industriële bedrijven. Ave Maria is een zogeheten remote access trojan. De eerste e-mails die werden ontvangen, waren zogenaamd gezondheidsadviezen en bevatten ‘preventieve maatregelen’ in verband met het beleid van het desbetreffende bedrijf. In de e-mails stond ook meer over het aantal coronagevallen, sterfgevallen en toegediende vaccindoses.

Een van de meest actieve COVID-19-gerelateerde dreigingen momenteel is RustyBuer. Dit is een nieuwe Rust-gebaseerde Buer Loader-variant die voor het eerst gevonden werd in april 2021. Buer is een downloader die wordt gebruikt in gehackte netwerken en als een ‘Initial Access Broker’ om andere secundaire payloads te distribueren, zoals ransomware.

Zorgsector doelwit cybercriminelen

Sinds het begin van de coronacrisis is ook de zorgsector in toenemende mate doelwit van cyberaanvallen. Recent nog maakte Gelre Ziekenhuizen bekend dat het drie weken lang doelwit was geweest van hackers. Volgens zorgbeveiliger Z-Cert vertaalt de aandacht van cybercriminelen voor de zorg zich in toenemende mate in ransomware-aanvallen.

In editie vier van ICT&health, 2021, staat weer een bijdrage van Z-Cert, ook te lezen in het online magazine. Z-Cert gaat in dit artikel in op het belang van goed patch- en kwetsbaarhedenmanagement om het cybercriminelen moeilijker te maken om systemen binnen te dringen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?