Snelle toets ZGV, Europese erkenning RIVM-lab en meer kort zorgnieuws

19 april 2024
Zorgtransitie
Nieuws

Deze week aandacht voor kort zorgnieuws over een succesvolle snelle toets bij Ziekenhuis Gelderse Vallei, de Europese erkenning voor het RIVM-lab voor vector-overdraagbare virale infecties en de lancering van het Red Teaming raamwerk (ART). Verder ook nog aandacht voor een nieuw bestuurslid dat binnenkort toetreedt tot de RvB van het Catharina Ziekenhuis.

Gelderse Vallei geslaagd voor snelle toets

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft na maanden werken aan een plan voor de eerste fase van de transformatie naar een hybride ziekenhuis met succes de zogenoemde snelle toets van zorgverzekeraars met succes doorlopen.

“Wij zijn erg blij dat de zorgverzekeraars onze plannen voor de ontwikkelingen naar een hybride ziekenhuis positief beoordelen. Dit is een bevestiging dat we als ziekenhuis met de goede dingen bezig zijn. Wij gaan nu door met het opstellen van het volledige transformatieplan”, zegt Martijn Hendriks, lid raad van bestuur van ZGV.

Europese erkenning RIVM-lab

De Europese Commissie heeft het RIVM benoemd tot Europees referentielab (EURL) voor vector-overdraagbare virale infecties. Dit zijn infecties die veroorzaakt worden door virussen, zoals het westnijlvirus, denguevirus en teken-encephalitis virus, die worden overgedragen door zogenoemde vectoren. Dat kunnen bijvoorbeeld teken, muggen, knutten en zandvliegen zijn.

Dit is een belangrijke erkenning van de expertise van het RIVM in dit veld. “Vector-overdraagbare virussen vormen in toenemende mate een bedreiging voor de publieke gezondheid in de EU(Europese Unie). Deze benoeming versterkt onze voorbereiding en reactie op toekomstige uitbraken met deze virussen. Voor het RIVM is deelname in dit internationale expertisenetwerk van belang voor kennisoverdracht, vroegsignalering en het verstevigen van onze microbiologische onderzoek en diagnostiek activiteiten in het veld van vector-overdraagbare virussen”, vertelt Chantal Reusken, coördinator Europees referentielab.

Advanced Red Teaming raamwerk

Deze maand hebben Z-CERT, de Rijksoverheid en De Nederlandse Bank gezamenlijk het Red Teaming raamwerk (ART) gelanceerd. Dit is een modulair red teaming raamwerk om cyberaanvallen te simuleren op live systemen met gebruik van dreigingsinformatie. Het doel is om te leren van deze ethische hacktest en met de uitkomsten de cyberweerbaarheid van de organisatie verder te verbeteren.

ART wordt door Z-CERT gebruikt als basis voor het ZORRO red teaming raamwerk. Binnen dat raamwerk wordt de cyberweerbaarheid van (zorg)organisaties getest met de aanvalstechnieken van statelijke actoren en cybercriminelen zonder dat de organisatie daarvan op de hoogte is. Z-CERT heeft met een aantal zorgpartijen al een ZORRO-oefening gehad. De eerste partij was het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in 2022.

Nieuw RvB-lid Catharina Ziekenhuis

Op 1 juni zal Marie-Claire van Hek toetreden tot de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis. Dat heeft de Raad van Toezicht begin deze maand bekend gemaakt. Na haar toetreding vormt Marie-Claire samen met Nardo van der Meer de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis.

“In de gesprekken die ik de afgelopen tijd in het Catharina Ziekenhuis voerde, heb ik een enorme onderlinge verbondenheid en gedrevenheid gezien. De mensgerichte benadering voor de patiënt van vandaag én morgen is voelbaar. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om samen met de collega’s van het Catharina Ziekenhuis verder te bouwen aan de zorg van morgen van en voor de inwoners en zorgprofessionals in de Brainportregio”, aldus Marie-Claire.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.