Helft ziekenhuizen aangesloten op GS1 Data Source Healthcare

wo 24 juli 2019 - 15:18
team professional surgeon in the operating room
Wetgeving
Nieuws

De helft van alle ziekenhuizen is aangesloten op de GS1 datapool, GS1 Data Source Healthcare. Zij hebben zo inzicht in artikelgegevens voor medische producten zoals implantaten. Voor de andere helft van de ziekenhuizen adviseert standaardenorganisatie GS1 niet langer te wachten zich aan te sluiten op de datapool. Wetgeving zoals de Nederlandse LIR-regulering en de Europese MDR (medical devices regulation) gaat al volgend jaar in.

Onder druk van diverse overheidsinitiatieven nam de afgelopen jaren de druk op fabrikanten toe om artikelgegevens volgens internationale standaarden te delen met afnemers. Zorginstellingen moeten deze artikelgegevens kunnen ontvangen en in systemen registreren. Vorig jaar augustus stelde GS1 al dat een flink deel van de Nederlandse zorginstellingen aangesloten was bij de GS1 Data Source Healthcare.

LIR aanjager

Het Landelijk Implantaten Register (LIR) is de aanjager geweest voor het uitwisselen van artikelgegevens binnen de sector. Sinds 1 januari 2019 is er een wettelijke verplichting tot het registreren van implantaten in het LIR – een half jaar later dan oorspronkelijk gepland. Tot 1 januari 2020 hebben zorgpartijen de tijd om te voldoen aan deze wettelijke verplichting voor het registreren van implantaten. Nederland loopt daarmee voor op Europese MDR-verordening, die in mei 2020 in gaat, stelt GS1.

Via de GS1 datapool ontvangen zorginstellingen volgens GS1 Nederland ‘betrouwbare en eenduidige’ artikelgegevens van medische producten en kan er efficiënter gewerkt worden. Zo kunnen zij van hun leveranciers productinformatie over medische producten ontvangen. Door GS1 Data Source Healthcare te gebruiken hoeven zorginstellingen geen gebruik meer te maken van ongestructureerde informatiebronnen zoals Excel sheets, e-mails, pdf, factsheet. Artikelgegevens kunnen automatisch in hun interne systemen worden geladen.

Traceerbaarheid gewaarborgd

Traceerbaarheid van producten zoals implantaten wordt gewaarborgd door de juiste registratie en aanlevering aan het Landelijk Implantaten Register (LIR). Dat is een belangrijk onderdeel om te voldoen aan wet- en regelgeving. Zorginstellingen ontvangen dezelfde data als het LIR en dat geldt straks ook voor de Europese database Eudamed. Zo spreekt iedereen dezelfde taal.

Door inzicht in de status van de leveranciers kunnen zorginstellingen nu volgens de standaardenorganisatie gericht werken aan het optimaliseren van hun zorgprocessen. Zo kunnen zij nu leveranciers wijzen op ontbrekende artikelgegevens van medische producten. Zelf kunnen ze aan de slag met het maken van een interne impactanalyse en beginnen met hun automatisering.

Tijdrovende klus

Amanda deLaroque - Project Manager Healthcare - GS1 Nederland, stelt dat aansluiten op de GS1 Data Source echter pas de eerste, meest simpele stap is. Zo is volgens haar het maken van een impactanalyse met de inzichten van de artikelgegevens een tijdrovende klus. “Denk hier bijvoorbeeld aan de benaming van een artikel, die binnen verschillende afdelingen van zorginstellingen net even anders wordt gebruikt. Daarna volgt nog de automatisering. De deadline van de wettelijke verplichting tot het registreren van implantaten is 1 januari 2020 al.”

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!