Miljoenen voor doorontwikkeling chirurgische robot

do 5 april 2018 - 18:36
Microsure-1-scaled
Innovatie
Nieuws

Microsure haalt miljoenen op voor ontwikkeling van chirurgische robot. De robot-geassisteerde microchirurgie die er mee mogelijk moet worden, verbetert de precisie van chirurgen en maakt nieuwe chirurgische procedures mogelijk, aldus Microsure. De spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht UMC+ , heeft een miljoeneninvestering ontvangen van Innovation Industries, een toonaangevend Nederlands hightech investeringsfonds.

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben begin september 2017 een operatie uitgevoerd met een robotsysteem van Microsure om lymfoedeem bij een patiënt te verhelpen. Het ging om ‘s werelds eerste super-microchirurgische ingreep met ‘robothanden’. Aan de robot is zo’n tien jaar gewerkt door medewerkers van het Maastricht UMC+ en de TU Eindhoven.

Robot succesvol ingezet bij pilot

Tom van Mulken, plastisch chirurg bij het Maastricht UMC+ en medeoprichter van Microsure stelt dat sindsdien het systeem van Microsure al met succes gebruikt is bij acht microchirurgische operaties voor lymfoedeem in het Maastricht UMC+". Het gaat vooralsnog wel om een pilot. Wel heeft het ziekenhuis de robot al gekocht. De in de lymfoedeem-pilot gebruikte chirurgierobot bestaat uit een set door artsen bestuurde ‘robothanden’, die handbewegingen van de chirurg omzetten in kleinere, nauwkeurigere bewegingen van hun instrumenten. Ook filtert de robot eventuele trillingen van de menselijke hand weg. Dat maakt de ingreep minder inspannend, en door meer chirurgen uitvoerbaar.

Uitvoeren operaties met meer precisie

Microsure is gericht op de ontwikkeling en het naar de markt brengen van chirurgische robots die chirurgen in staat stellen operaties met een verhoogde precisie uit te voeren. De investering stelt Microsure naar eigen zeggen  in staat om de weg naar de markt te versnellen. Microchirurgische ingrepen worden momenteel vaak begrensd door fysieke beperkingen van de chirurg. Het motion stabilizer systeem van Microsure moet die grenzen verleggen en het mogelijk maken om microchirurgische ingrepen te doen die voorheen niet mogelijk waren. Voorts worden bestaande microchirurgische ingrepen met dit systeem mogelijk eenvoudiger, waardoor ze vaker, sneller en beter kunnen worden gedaan. Het systeem is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen microchirurgen van het Maastricht UMC+ en ingenieurs van de technische universiteit Eindhoven.

Systeem verder vercommercialiseren

Technische Universiteit Eindhoven en Maastricht UMC+ stonden aan de wieg van de ontwikkeling van Microsure en stellen blij te zijn met de mogelijkheid die de financieringsronde Microsure biedt om het systeem verder te commercialiseren. “De investering van Innovation Industries toont de waarde en het potentieel van het onderzoek dat aan de TU/e wordt gedaan op het gebied van medische robotica.” zegt Sonja Vos, directeur TU/e Holding, in een persbericht.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!