Philips werkt aan de ontwikkeling van de chirurgische navigatietechnologie met AR (Augmented Reality). Deze technologie moet chirurgen helpen bij beeldgestuurde wervelkolomchirurgie, bij zowel open als minimaal invasieve ingrepen.
Philips stelt als pionier in oplossingen voor hybride-operatiekamers (hybride-OK’s) ter ondersteuning van chirurgische en minimaal invasieve endovasculaire interventies wereldwijd ruim 750 hybride-OK’s te hebben geïnstalleerd. De nieuwe AR-technologie breidt de toepassingsmogelijkheden van Philips’ hybride-OK-oplossingen verder uit naar andere snelgroeiende gebieden van beeldgestuurde chirurgie, waaronder wervelkolom-, schedel en traumachirurgie.Verschuiving
Wervelkolomchirurgie is traditioneel een open chirurgische ingreep, waarbij via een grote incisie toegang wordt verkregen tot het aangedane gebied. De chirurg kan dan de wervelkolom direct zien en aanraken om implantaten zoals pedikelschroeven te plaatsen. In de afgelopen jaren is er een duidelijke verschuiving naar minimaal invasieve technieken, waarbij chirurgische instrumenten via kleine incisies in de huid van de patiënt worden gemanipuleerd om bloedverlies en beschadiging van weke delen te minimaliseren en zo de postoperatieve pijn te verminderen.Omdat verminderde zichtbaarheid van de wervelkolom inherent is aan dergelijke interventies, zijn chirurgen afhankelijk van oplossingen waarmee onvertraagde beeldvorming en navigatie mogelijk is om de besturing van hun instrumenten en implantaten op te baseren. Hetzelfde geldt voor minimaal invasieve schedelchirurgie en chirurgie bij complexe fracturen. Reden voor Philips om te werken aan een AR-toepassing voor chirurgische navigatie, ter uitbreiding van de mogelijkheden van zijn lagedosisröntgensysteem.
Onvertraagd 3D-weergave wervelkolom
De technologie maakt gebruik van optische camera’s met hoge resolutie die gemonteerd zijn op de vlakke röntgendetector om het oppervlak van de patiënt in beeld te brengen. Vervolgens wordt het door de camera’s vastgelegde externe beeld gecombineerd met het door het röntgensysteem gemaakte interne 3D-beeld van de patiënt om een AR-weergave in 3D samen te stellen van de externe en interne anatomie van de patiënt. Deze onvertraagde 3D-weergave van de wervelkolom in samenhang met de incisieplaatsen in de huid moet de interventieplanning, instrumentnavigatie en nauwkeurigheid van implanteren verbeteren en de interventieduur verkorten.Ronald Tabaksblat, hoofd van Philips-onderdeel Image-Guided Therapy Systems, stelt dat de
AR-technologie een voorbeeld is van hoe Philips zijn capaciteiten uitbreidt met innovatieve oplossingen in groeigebieden als wervelkolom-, neuro- en traumachirurgie. “Door samen te werken met voorhoedespelers op het gebied van klinische innovatie vinden we steeds weer nieuwe minimaal invasieve alternatieven voor open chirurgie, waarmee postoperatieve pijn verminderd en het herstel bespoedigd wordt.”
Verdere ontwikkeling
De op dit moment verkrijgbare hybride-OK-oplossingen van Philips worden al gebruikt voor minimaal invasieve beeldgestuurde chirurgie. In het kader van een gezamenlijk klinisch onderzoeksprogramma worden hybride-OK’s van Philips inclusief de nieuwe mogelijkheid geïnstalleerd bij tien klinische partners, om zo de technologie verder te ontwikkelen.De resultaten van het eerste preklinische onderzoek met deze technologie, voortkomend uit een onderzoek waarin Philips heeft samengewerkt met het Karolinska University Hospital (Stockholm, Zweden) en het Cincinnati Children’s Hospital Medical Center (Cincinnati, VS), zijn al gepubliceerd in ‘The Spine Journal’. Het onderzoek toont volgens Philips aan dat de technologie significant beter werkt ten aanzien van de algehele nauwkeurigheid ,vergeleken met het plaatsen van pedikelschroeven zonder de AR-navigatietechnologie van Philips (85% vs. 64%, p<0,05).