Prins Constantijn: Nederland moet startup-land nummer 1 worden

vr 17 februari 2017 - 15:53
Nieuws

Nederland moet het nummer 1-startupland van Europa worden. Dat is de ambitie van het Nederlandse initiatief StartupDelta en Prins Constantijn. De prins stuurt in zijn hoedanigheid als startupambassadeur een manifest naar de fractievoorzitters van alle politieke partijen, met elf punten waarin Nederland het startupklimaat moet verbeteren.

Startupprogramma StartupDelta claimt dat Nederland op dit moment de nummer 3-positie inneemt binnen Europa. Dat moet een nummer 1-positie worden. Het nieuwe manifest moet daar mede voor gaan zorgen. De organisatie hoopt volgens RTL Z dat de partijen hun aanbevelingen opnemen in hun partijprogramma - en later in het regeerakkoord.

"Onze ambitie moet zijn om de ondernemers die in Nederland komen en mensen die willen ondernemen, zoveel mogelijk te helpen en uit te dagen om succesvol te zijn", vertelt Constantijn aan RTL Z. Hij pleit voor een omgeving waarin ondernemerschap wordt omarmd. "Nieuwe ideeën moeten met gezonde nieuwsgierigheid worden ontvangen, ook vanuit de overheid, dat niet meteen alles wordt weggeregeld."

Constantijn in ICT&health

Prins Constantijn vertelt in de vandaag uitgebrachte eerste editie van ICT&health 2017 hoe de ambitie van StartupDelta in de gezondheidszorg vertaald moet worden. “Internationaal gezien kunnen we ons meten met de internationale top, ook in de zorg. De grote uitdaging blijft om de aanwezig kennis- en technologie-expertise om te zetten inschaalbare businessmodellen.”

In het zorgveld is het moeilijk om op te schalen, ziet de prins, “omdat alles zo gefragmenteerd georganiseerd is. Daarin kunnen de zorgverzekeraars, de zorgaanbieders en de patiënten een (nog) grotere rol spelen.”

60 health startups

Nederland telt in totaal ruim 60 start-ups die nieuwe technologie voor de zorg ontwikkelen. Hiervan zijn er vorig jaar 16 opgericht. Dat bleek afgelopen april uit een analyse van KPMG Innovative Startups en Volta Ventures.

De meeste Nederlandse health startups houden zich bezig met telemedicine, waarbij telecommunicatie en informatietechnologie worden ingezet om op afstand klinische zorg te kunnen bieden. Verder richt een groot aantal start-ups zich op tools voor zelfmanagement, waarmee patiënten op eigen initiatief en gelegenheid diagnose en behandeling in gang kunnen zetten.

Digitale health start-ups zijn wereldwijd in opkomst en Nederland vormt hierop geen uitzondering, zo legde Daniël Horn van KPMG Innovative Startups in een toelichting op de analyse uit. "Hoewel het aantal start-ups relatief nog beperkt lijkt, zien we de laatste jaren een duidelijke toename van startende bedrijven die zich met digitale zorg bezighouden."

Ondanks de positieve cijfers kijkt Horn gemengde gevoelens naar de Nederlandse situatie. Digital health start-ups slagen er onder meer slechts in beperkte mate in om geld op te halen bij durfkapitalisten en de initiatieven die zij ontplooien zijn nog voornamelijk lokaal gericht."

Amsterdam health-startup centrum

Amsterdam manifesteert zich in Nederland in toenemende mate als centrum voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de zorg. Met een totaal van 21 start-ups heeft de hoofdstad op dit moment in ons land het grootste aantal jonge ondernemingen dat zich met digital health bezighoudt. Amsterdam wordt gevolgd door Nijmegen met tien start-ups en Delft met zes jonge bedrijven die zich specifiek met nieuwe zorgtechnologie bezighouden.

Waaruit bestaat het 11-puntenplan in het manifest? RTL Z heeft een samenvatting gemaakt:

1. Durfkapitaal aantrekkelijk maken

Durfkapitaal moet fiscaal aftrekbaar worden, zodat het aantrekkelijker is voor vrienden, familie en 'fools' om te investeren in een startup.

2. Aandelen als loon

Om talentvol personeel te kunnen aantrekken, moet het makkelijker worden voor startups om aandelen als loon te kunnen bieden, De belastingheffing daarop moet worden uitgesteld tot de aandelen worden verzilverd.

3. Buitenlandse venture capitalists naar Nederland halen
Startups wijken nu nog (te) vaak uit naar het buitenland voor de grotere investeringsrondes. Buitenlandse vc's moeten daarom naar Nederland komen, zodat jonge bedrijven hier verder kunnen groeien.

4. Handelsmissies naar internationale startupevents
Nederland moet startupmissies organiseren naar beurzen als de de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas en Slush in Helsinki, zodat startups zichzelf in de spotlight kunnen zetten bij potentiële klanten en investeerders.

5. Versoepeling regelgeving voor nieuwe technologieën
Er moet een 'experimenteerartikel' komen in wet- en regelgeving voor sociale innovatie en nieuwe technologieën, zodat het mogelijk worden om zonder belemmerende regelgeving te testen met bijvoorbeeld drones of sharingplatformen.

6. Overheid als launching customer
De overheid moet het goede voorbeeld geven door zelf launching customer te zijn voor startups. Dat betekent geen onnodige barrières voor startups bij aanbestedingen en een startup-officer op elk ministerie.

7. Ondernemerschap en coderen in het onderwijs
Om het groeiende tekort aan tech- en ict-talent op te vangen, moet er structureel aandacht komen voor coderen, techniek en ondernemen in het onderwijs.

8. Soepeler visumbeleid voor buitenlands talent
Buitenlandse medewerkers moeten makkelijker aan de slag kunnen bij Nederlandse bedrijven. Daarom moet de salariseis voor de kennismigrantenregeling omlaag en moeten buitenlandse studenten makkelijker kunnen blijven én ondernemen.

9. Flexibelere arbeidsmarkt
Om snel te kunnen schakelen als startup moet de drempel om personeel aan te nemen laag zijn. Daarvoor moet het aannemen van mensen minder risico opleveren en moeten werknemers nieuwe zekerheden kunnen worden geboden.

10. Meer wetenschappelijke spin-outs
Universiteiten en hogescholen moeten worden aangespoord en beloond om kennis over te dragen aan startups, zodat die ermee naar de markt kunnen.

11. Notaris-loze B.V.
Het moet mogelijk worden om online een bedrijf te starten of wijzigen zonder verplichte gang naar de notaris: de notaris-loze bv.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!