Radboudumc wil innovatie met Proeftuin-subsidie versnellen

ma 19 maart 2018 - 10:14
RadboudUMCMITeC
Innovatie
Nieuws

Het Radboudumc, Demcon, Encapson en NewCompliance krijgen een Europese Proeftuin-subsidie van bijna 600.000 euro. De organisaties stoppen zelf 800.000 euro in het ontwikkelen en testen van apparatuur in de MITeC Medical Innovation and Technology expert Center) operatiekamers van het Radboudumc.

De Proeftuin-subsidie is afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met de in totaal bijna 1,4 miljoen euro willen de betrokken partijen de R&D voor OK-apparatuur versnellen en effectiever maken. Zo moeten de drie MITeC OK’s van het Radboudumc optimaal ingericht worden voor samenwerking tussen het Nijmeegse UMC en de drie bedrijven.

Radboudumc: voorop lopen in innovatie

De EFRO-subsidie moet de regio Nijmegen aantrekkelijker maken als vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven met medisch-technologische producten. Het Radboudumc ziet de subsidie als steun in de rug om via de OK-proeftuin voorop te blijven lopen in onderzoek en toepassing van innovatieve technieken, gericht op de chirurgie en operatiekamers. Verder worden hiermee de commerciële mogelijkheden voor bedrijven in Health & HighTech versneld en vergroot. Volgens Jeroen Meijerink, hoogleraar innovatieve chirurgie aan het Radboudumc, eisen ziekenhuizen steeds vaker dat producten veilig, en bewezen effectief moeten zijn. “Hoe eerder een bedrijf dat weet, hoe beter. Het maakt de kans dat producten in het eindstadium alsnog sneuvelen veel kleiner. Met deze proeftuin-subsidie kunnen we nu de hele ontwikkeling van nieuwe producten - vanaf concept tot het uiteindelijke product - begeleiden en faciliteren.” Voorbeelden zijn vroege testen van een product in het dierenlab, nader onderzoek in het anatomielaboratorium of onderzoek naar de effectiviteit en ergonomie bij concreet gebruik door artsen in de OK. Meijerink: “Dat gebruik kunnen we bijvoorbeeld analyseren met video, real-time feedback en continue datamonitoring. Het geheel maakt van de OK’s van het Radboudumc een unieke klinische testomgeving, waardoor we een aantrekkelijke partner zijn voor bedrijven bij de ontwikkeling van hun producten.”

Onderzoek naar veiligheid, bruikbaarheid

In dit specifieke project worden de producten van drie bedrijven in de OK onderzocht op veiligheid, bruikbaarheid, (kosten)effectiviteit en gebruiksgemak.
  • Encapson maakt een speciale coating waarmee bijvoorbeeld katheters veel beter zichtbaar zijn met ultrageluid. Martijn Kriens, projectleider van het proeftuinproject: “Als je een katheter inbrengt, moet je vaak een röntgenfoto maken om precies de goede ligging te bepalen. Dat doe je liever met een echo, die geen straling geeft, maar dan zie je de katheter niet zo goed. De coating van Encapson maakt katheters veel zichtbaarder voor echografie. Dat is een waardevolle toepassing die de OK veiliger maakt en die we samen gaan testen.”
  • NewCompliance is gespecialiseerd in data-integratie op de OK. Meijerink: “Op de OK heb je heel veel verschillende informatiebronnen naast elkaar. Die data komen vaak uit verschillende systemen en zijn niet aan elkaar gekoppeld. NewCompliance schuift die verschillende informatiebronnen in elkaar, zodat ze op één scherm in een oogopslag zijn te overzien. Daarnaast willen we met NewCompliance werken aan de ontwikkeling van checklists die specifiek op de individuele patiënt zijn afgestemd. Nu wordt dezelfde checklist gebruikt voor alle ingrepen.”
  • Demcon Advanced Mechatronics levert een robotgestuurde naald die gekoppeld is aan real-time beeldvorming. Kriens: “Daarmee kun je beter en nauwkeuriger en met minder schade een biopt nemen van een afwijking in de lever of prostaat om het weefsel te onderzoeken. Bij hele kleine afwijkingen zit je nu vaak verkeerd. Zo’n robot weet op basis van de beeldvorming precies waar hij zijn moet. Dat kan veel voordeel gaan opleveren.”

Over MITeC

De MITeC OK’s zijn drie operatiekamers met moderne apparatuur binnen het OK-complex van het Radboudumc. Zij bestaan uit:
  • Een hybride OK waar ingrepen onder röntgendoorlichting kunnen worden uitgevoerd en waar een CT-scan tijdens de operatie kan worden gemaakt met een ZEEGO.
  • Een gewone OK met een directe toegang tot de MRI-ruimte.
  • Een MRI-ruimte waar niet alleen veilig een MRI kan worden gemaakt terwijl de patiënt onder narcose is door de aanwezige controleruimte, maar waar ook MRI geleide ingrepen kunnen worden verricht. Deze MRI-ruimte is toegankelijk vanuit beide OK’s.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!