Het Erasmus MC krijgt 850 nieuwe, zogeheten 'slimme' bedden in de nieuwbouw. Het gaat om bedden waar technologie zoals sensors in verwerkt zitten. Daarmee moeten zaken zoals doorliggen of valpartijen van patiënten voorkomen worden. De komende 15 jaar maken de bedden ook deel uit van wetenschappelijk onderzoek van het universitair ziekenhuis.
De 'slimme' bedden zijn afgelopen week in gebruik genomen, aldus het Erasmus MC op zijn Facebook-pagina. De bedden hebben allerlei functies die het werk van verpleegkundigen kunnen verlichten en de zorg voor patiënten verbeteren, aldus het Rotterdamse ziekenhuis. Zo kan een patiënt zelf uit bed komen met een 'uitstapfunctie', waarbij het bed naar beneden gaat zodat iemand veilig uit kan stappen. Knopjes met pictogrammen aan de zijkant van het bed moeten duidelijk maken wat de functie is.
Functies voor verpleegkundigen
Aan de buitenzijde van het bed zit een display met functies voor zorgprofessionals. Daarmee kan bijvoorbeeld een patiënt gewogen worden. Voordeel is dan dat een patiënt dan niet meer uit bed hoeft om op een weegstoel gezet te worden. Het is de bedoeling dat informatie zoals gewicht vanaf 2020 ook direct in het medisch dossier van een patiënt terecht komt.
Verder kunnen signalen worden ingesteld. Wanneer een patiënt verward is en niet stabiel, kan ingesteld worden dat er een 'bed verlaten' signaal afgegeven wordt wanneer de patiënt in kwestie het bed uit gaat. Een rugsteunfunctie is bedoeld om te controleren of mensen die beademing nodig hebben, wel voldoende rugsteun hebben.
In het matras zit verder een antidecubitusfunctie: via een pomp onderin kunnen luchtcellen in het matras opgeblazen worden, wat doorliggen beperkt. Tot nu toe moest een patiënt van bed wisselen. Ook hier wordt het werk van verpleegkundigen dus verlicht. Zij zijn overigens getraind in het gebruik van het bed.
Bedden geleidelijk ingevoerd
De slimme bedden worden geleidelijk aan ingevoerd. Elke keer wanneer een patiënt het ziekenhuis verlaat, wordt het oude bed door een nieuwe variant vervangen. De bedden wegen minder dan voorheen (150 in plaats van 250 kilo) maar kunnen desondanks meer gewicht dragen, tot ruim over de 100 kilo.
Het wetenschappelijk onderzoek wordt gebaseerd op alle informatie die de bedden verzamelen. Het Erasmus MC doet dit onderzoek in ruil voor het in bruikleen krijgen van de bedden, inclusief onderhoud en andere dienstverlening. Voor de producent van de bedden is het Erasmus de Europese proeftuin. De verzamelde inzichten worden gebruikt voor verbetering van de bedden.
Bruins over zorgtechnologie
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) geeft op LinkedIn aan positief te staan tegenover het invoeren van intelligente bedden in het Erasmus MC. Hij schrijft dat het toepassen van dit soort innovaties steeds belangrijker worden in zorg en ondersteuning, omdat er meer tijd overblijft voor patiënt en verpleegkundige.