Slingeland, Fujitsu, zetten sensortechnologie in voor zorgverbetering

vr 1 juli 2016 - 10:39
Nieuws

Het Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem) en het Japanse Fujitsu gaan samen een ehealth-project opzetten onder de naam ‘Sensing Clinic’. Het project is bedoeld om sensortechnologie in te zetten voor het beter meten gedurende een ziekenhuisopname van de activiteiten, bewegingen en vitale functies van patiënten, zoals bloeddruk, hartritme en slaapritme.

Sensing Clinic verbindt slimme pleisters met draadloze meetapparatuur en sensoren onder matrassen
om vitale functies (bloeddruk, hartritme, slaapritme etc.) en bewegingen van de patiënt gedurende een ziekenhuisopname beter te kunnen monitoren. Verpleegkundigen moeten hierdoor beter inzicht krijgen in de toestand van een patiënt. Nu krijgt een verpleegkundige een piepermelding bij een hulpvraag, maar de situatie van de patiënt wordt pas duidelijk als de zorgverlener bij het bed staat.

Met het gebruik van IoT- sensors die draadloos gegevens doorgeven, is het straks mogelijk voor verpleegkundigen of artsen om op een smartphone of tablet een beeld te krijgen van een patiënt. Verder biedt de technologie artsen een overzicht van waardevolle informatie over de patiënt, zodat medische beslissingen beter kunnen worden onderbouwd.

Bijkomende voordelen van het Sensing Clinic’-project zijn onder meer dat patiënten minder vaak verpleegkundigen aan hun bed krijgen voor het verrichten van metingen. Verder wordt het aantal apparaten en draden teruggebracht. Patiënten krijgen daarnaast, zo is de bedoeling, zelf beter inzicht in hun situatie. Hiervoor is een aparte toepassing ontwikkeld door Vitalinq, onder de naam ‘Leefstijl begeleiding’.

Een eerste pilotfase met patiënten loopt van september 2016 tot begin 2017 in een deel van het ziekenhuis. Daarna hopen het Slingeland Ziekenhuis en  Fujitsu de sensoren en pleisters in het hele ziekenhuis te gebruiken. In de daaropvolgende fase 2 worden CVA-patiënten en patiënten met een verhoogd risico op delier (verwardheid) gemonitord via bewegingssensoren.

Field Lab

De co-innovatie tussen ziekenhuis en technologieleverancier en de implementatie van de sensortechnologie komt voort uit het Field lab 2e lijnszorg, opgezet door de provincie Gelderland, Health-Valley en Oost NV. Het doel is om de samenwerking te vergroten tussen bedrijfsleven en de zorg. Op basis hiervan moeten zorgconcepten en producten getoetst worden, zodat patiënten in de regio Oost-Gelderland sneller toegang krijgen tot succesvolle innovaties.

Sensing Clinic is een samenwerking tussen Fujitsu Next Generation Healthcare Innovation Center, Fujitsu Ierland, Fujitsu Nederland, Vitalinq en het Slingeland Ziekenhuis. Ook studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) nemen deel om praktijkervaring met innovatietrajecten op te doen.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!