‘Taskforce Samen Vooruit zet tanden in uitdagingen infrastructuur’

wo 19 februari 2020
‘Taskforce Samen Vooruit zet tanden in uitdagingen infrastructuur’
Premium

De taskforce Samen Vooruit gaat een volgende fase in. Het initiatief van commerciële partijen voor versnelling van standaard gegevensuitwisseling wil drie zaken concreet oppakken, waaronder de samenstelling van een Landelijk Adresboek van alle zorgaanbieders en verbeterde opties voor identificatie en authenticatie. Kees Donkervoort, directeur KPN Health, gaat dieper in op de stand van zaken en ambities van ‘Samen Vooruit’.

Kees Donkervoort wil graag een betere balans van concrete projecten en overkoepelende visie zien bij gegevensuitwisseling. “In de algemene overleggen tussen de verantwoordelijke minister (Bruno Bruins, red.) en Tweede Kamer gaat het vaak over de praktische uitvoering. Dan stelt de minister vijf onderwerpen centraal, zoals betere en standaard digitale gegevensuitwisseling tussen ambulance en SEH.”

Dat moet ook zeker gebeuren, benadrukt Donkervoort. Maar wat voor visie hangt er boven al deze projecten? Hij noemt vier elementen:

• Beter gebruik maken van alle beschikbare gegevens.
• Onder meer met behulp van de inzet van AI ervoor zorgen dat mensen sneller en beter behandeld worden.
• In de hand houden van de kosten voor zorg.
• De patiënt daadwerkelijk in de zo vaak genoemde regierol over zijn of haar eigen gegevens en behandeling.

“Dat is ook het doel van de taskforce. Als je kijkt naar waar we nu staan: tijdens een bijeenkomst afgelopen december waren belangrijke partijen vertegenwoordigd zoals Epic en Chipsoft, Nedap, VZVZ, Salesforce, ZN, VWS, VNO-NCW. Zowel partijen die het manifest al getekend hebben als partijen die dit nog niet gedaan hebben. Er was een levendige discussie over hoe we die versnelling teweeg kunnen brengen in gegevensuitwisseling. We hebben daarna een oproep gedaan aan alle betrokken partijen om mee te werken en die versnelling mogelijk te maken.”

Als oud-bestuurder van Medisch Centrum Leeuwarden weet Donkervoort, lid van de taskforce, hoe broodnodig dit is. Zo wordt nu concreet gekeken naar een landelijk adresboek met bijvoorbeeld mailadressen van alle zorgaanbieders. Dat moet het makkelijk maken om te weten waar je gegevens heen moet sturen zoals een labuitslag, een ontslagbrief.

“Momenteel hebben diverse partijen delen van dit overzicht: VZVZ (ook beheerder Landelijk Schakelpunt), Zorgdomein (platform voor gegevensuitwisseling) en Vecozo (zorgcommunicatieplatform). We gaan kijken of we de komende maanden met deze partijen het Landelijke Adresboek kunnen samenstellen en ter beschikking kunnen stellen aan het zorgveld. Dat zou een fantastische stap zijn in het proces om de genoemde versnelling teweeg te brengen. Zo zitten er meer trajecten in het vat.”

Hoe zorg je dat initiatieven zoals Samen Vooruit, regulering gegevensuitwisseling en stimuleringsprogramma’s zoals VIPP niet langs elkaar heen werken?
“Het is aan de minister om het overzicht en de regie te behouden. Hij heeft daarvoor een instrument, het Informatieberaad. Wij als leveranciers hebben gezegd: laat het Informatieberaad de vragen opstellen. De leden van de taskforce zijn dagelijks bezig met gegevensuitwisseling in de zorg. Wij hebben als ‘Implementatieberaad’ de kennis en kunde om veel vragen te beantwoorden. We hebben aangeboden ons op deze manier aan het Informatieberaad te koppelen en gevraagd en ongevraagd advies te geven. Het is dan aan hen en aan VWS om te bepalen wat ze hiermee willen doen.”

Door innovation partner