Search
Close this search box.
Search
Door | Nictiz

‘Digitalisering in zorg vereist samenwerking’

Sinds 1 januari 2021 is Leonique Niessen directeur-bestuurder van Nictiz, een functie die zij sinds september 2019 al op interim-basis vervulde. Niessen voorziet een duidelijke opgave en positie de komende jaren voor de kennisorganisatie, zoals het vergroten van het gebruik van standaarden, innovatie en het verhogen van het totale kennisniveau over digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Uitdagingen zoals schaarste aan kennis, capaciteit en middelen maken samenwerking cruciaal. “We moeten elkaar niet beconcurreren, maar kijken waar we elkaar kunnen versterken.”

Leonique Niessen kijkt positief terug op haar eerste jaar als directeur-bestuurder. Een aantal belangrijke veranderingen is doorgevoerd omdat de focus is veranderd. Het gaat nu veel meer om het gebruik van standaarden. Voorheen was Nictiz nauwelijks betrokken bij de toepassing van standaarden in de praktijk, omdat dit niet van de kennisorganisatie werd gevraagd.

“Met de roep vanuit de Kamer, de hernomen regie van VWS op gegevensuitwisseling en de coronacrisis, ligt die vraag nu wel bij ons. Werken de informatiestandaarden ook, zijn ze toepasbaar in de praktijk? Het afgelopen jaar zijn we daar druk mee bezig geweest. We willen betrokken zijn bij eerste implementaties en pilots om te leren hoe de standaarden in de praktijk werken.”

Wat betekende dat voor Nictiz zelf?
“Er was een herdefiniëring van onze rollen nodig. Binnen onze kerntaak als ontwikkelaar en beheerder van informatiestandaarden bekleden we steeds meer de rol van hoeder. Daarmee bedoel ik dat Nictiz zich verantwoordelijk voelt voor de samenhang tussen standaarden, de aansluiting op het landelijk beleid en de eenheid van taal en techniek. En tegenwoordig ook steeds meer voor de eenheid van toepassing. Als in 2021 de Wegiz (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, red.1) wordt aangenomen, zal Nictiz naar verwachting de beheerrol krijgen voor het stelsel van standaarden. Daar bereiden wij ons nu op voor in onze processen. Transparantie en voorspelbaarheid zijn daarbij belangrijk.”

“Nictiz is een kennisorganisatie. Er is veel kennis over digitale informatie-uitwisseling, we zijn internationaal actief en bekleden een onafhankelijke expertpositie tussen de partijen. Vanuit het belang van een duurzaam informatiestelsel voelen we ons verplicht deze kennis transparant en toegankelijk te maken, te verspreiden en door te ontwikkelen. Deze twee rollen en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een duurzaam stelsel, maken dat we aan tafel willen zitten bij de grote landelijke programma’s.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.