Voedingsadvies loopt in de soep

16 februari 2022
Voedingsadvies loopt in de soep
Premium

De sport die ik mijn hele leven het meest beoefend heb, is hardlopen. De laatste jaren is deze sport op een positieve manier uit de hand aan het lopen. Meer trainingen, langere afstanden en zwaardere parcours staan op het menu. Afgezien van mijn hardloopschoenen-verslaving, heeft deze intensievere training een serieuze impact gehad op mijn leven: meer bepaald op mijn voedselinname.

Vanwege de impact ben ik gaan lezen over de materie. Waar ik in eerste instantie dacht dat dit eenvoudig zou zijn en zou bestaan uit het tellen van calorieën, voldoende hydratatie en het binnenkrijgen van voldoende eiwitten, dook ik al snel in een waanzinnige meanderende rivier van kennis. Termen zoals nutrigenomics, metabolomics, plantaardige en dierlijke eiwitten, de invloed van Social Determinants of Health (SDoH) doken op...

Hoe meer ik las, hoe minder ik er vat op leek te krijgen. In plaats van duidelijke antwoorden op: "Wat te eten, wanneer, hoeveel, ...???", eindigde ik met nog méér vragen dan waar ik mee begon. Bijvoorbeeld:

  1. Als je advies hebt gekregen, hoe organiseer je dan de praktische follow-up? Wat als de geadviseerde menu's en ingrediënten duur of moeilijk te vinden zijn of veel tijd kosten om klaar te maken?
  2. Hoe ga je om met voedingsadviezen als ‘eet meer koriander of bloemkool’, maar een microbioom in je mond laat dat advies naar zeep of zwavel smaken?
  3. Hoe werkt voeding op elkaar in, hoe werken ze samen met geneesmiddelen?
  4. Welke voedingsmiddelen moet ik op welk moment eten? En in welke volgorde?
  5. Hoe wordt de vooruitgang beoordeeld? Een deel ervan is moeilijk te meten omdat het subjectief is: voel ik me fitter, slaap ik beter, is mijn microbioom meer in balans...? Moet ik één of meer wearables of apps koppelen? Welke?
  6. En de meest prangende vraag: is dit accuraat? Houdt dit advies rekening met mentale stress, stress op het werk, een chronische aandoening (waar ik me misschien niet bewust van ben), de intensiteit van de training, slecht slapen, jonge kinderen, reizen, ... en combinaties hiervan?

In dit artikel daarom een overzicht van thuistests én coaching apps om te trachten deze vragen gedeeltelijk te beantwoorden en voedingsadvies te optimaliseren.

ThuistestenEen eerste stap? Uitzoeken welke voedingsmiddelen goed voor je zijn (en welke niet). Biomarkers kunnen dit uitstekend bepalen. Ze zijn er in vele soorten en 'smaken', maar één van de krachtigste biomarkers is glucose. Traditioneel geassocieerd als middel om diabetes te beheersen, is de realtime meting van glucose recent een soort tweede leven begonnen bij gezonde burgers om voedingskeuzes te optimaliseren. Zowel Clear Bio als Veri beweren dat ze dit kunnen en helpen je unieke inzichten te verkrijgen over je voeding, slaap en prestaties.

Er zijn veel manieren om biomarkers te verzamelen, in verschillende lichaamsvloeistoffen, de ene al wat meer invasief dan de andere. De meeste daarvan (of hun concurrenten) zullen binnenkort hun weg naar uw huis vinden. Hierbij een greep uit de lijst van bedrijven uit de Healthskouts-kennisbank, gesorteerd op gebruiksgemak.

Via enquête

Persoonlijk advies op basis van de uitkomst van een enquête? Het lijkt erop dat in deze categorie het advies wordt geleverd in de vorm van gepersonaliseerde voedingsrepen (Beehex) en gepersonaliseerde vitamines of supplementen (Takecareof & Personanutrition).

Via speeksel of wangslijmvlies

Emma Health beantwoordt vragen als: welke voedingsmiddelen zijn goed voor je? Hoe reageert je lichaam op gluten? Hoe gevoelig ben je voor zout? Heb je een extra behoefte aan vitamine B12? Wat doet cafeïne met je lichaam?

MyDNA, een gepersonaliseerde, DNA-gestuurde aanpak, biedt intelligente algoritmes die voorstellen welke maaltijden bij je passen, waarbij elke calorie en macronutriënt perfect wordt berekend. 4Gold biedt DNA-gebaseerd advies speciaal voor atleten. Geneplanet helpt je bepalen wat de beste manier is om kilo's kwijt te raken. Ook Genopalate biedt zo’n service aan via DNA-analyse en laat zelfs toe om de gegevens van 23andMe of AncestryDNA te importeren.

Via urine

Vessel Health en Vivoo bieden een urinestrip aan voor gepersonaliseerd voedings- en leefstijladvies. Ze brengen aan het licht wat je lichaam écht nodig heeft.

Via bloed, ontlasting of beide

Baze begeleidt je met voeding en supplementen. Olawell helpt je om je intolerantie voor +200 voedingsmiddelen te identificeren en geeft je aangepaste voedingsadviezen met boodschappenlijstjes. Viome genereert gepersonaliseerde voedingsaanbevelingen en meer dan 30 gezondheidsinzichten op basis van je unieke biologie en darmmicrobioom. Daytwo volgt je darmmicrobioom om je ongekende inzichten te geven in de vertering van voedsel. Daar bovenop ontvang je een maaltijdplanning en toegang tot een diëtist die je persoonlijk voedingsadvies geeft.

Coaching

Online advies

Wil je graag één op één online advies van een diëtist? Dat kan. Bijvoorbeeld via een gesprek van 30 minuten met de voedingscoach van Wellory. Vanaf dan krijg je advies, volledig aangepast aan jou. Enkel in de VS? Nee hoor, ook Strak Plan biedt zo'n service aan.

Day-J biedt een gezondheids- en welzijnsapp aan die aanbevelingen doet voor voeding en lichaamsbeweging. De software koppelt elke gebruiker aan een coach voor een video- of audioconsult en biedt begeleiding voor dagelijkse activiteiten en maaltijden.

Meer gefocused op een scala van aandoeningen, zoals stress en angst, diabetes, hoge bloeddruk en slaapstoornissen, biedt Noom een op psychologie gebaseerd digitaal gezondheidsplatform aan. Dit wordt aangedreven door data, technologie en menselijke coaches. Het bedrijf spitst zich meer toe op gedragsverandering met zinvolle mogelijkheden om positieve verandering te genereren op het gebied van gezondheid.

Het bedrijf Season richt zich dan weer op deskundige voedingsbegeleiding om recepten en maaltijden te serveren die chronische ziekten helpen bestrijden en de gezondheid verbeteren.

Voor sporters is er Fatster, een motiverende app die je helpt om je eet- en sportgewoonten te veranderen. Bovenop het advies in de app krijg je hulp van voedingsprofessionals en een actieve community.

Gezondheid is meer dan voeding

Yeshealth stopt een coachingsteam in je zak, voornamelijk gericht op diabetes, maar ook om gewicht te verliezen. Hun programma's voor een gezonde levensstijl hebben voedings-, fitness- en welzijnscoaches die helpen af te vallen, thuis te sporten en minder te stressen, zodat chronische ziektes geen deel zullen uitmaken van uw toekomst.

Ook Hologram Sciences helpt mensen om gezonder te worden en zich beter te voelen met gepersonaliseerde, holistische oplossingen gericht op hun individuele behoeftes en doelen. Terwijl hun aanbod meer een verkoopskanaal lijkt voor allerhande vitamines, probiotica en supplementen, gebruiken zij ook geavanceerde diagnostiek en digitale aanbevelingssystemen met toegewijde voedingsdeskundigen.

Maak een foto van wat je eet

Via de app van het bedrijf Mealshare maak je een foto van je maaltijd, vul je die aan met een korte beschrijving, beoordeel het en druk op ‘Review’. De foto wordt opgeslagen in je profiel zodat jij en een professional diëtist hem kunnen zien. Die zal je vervolgens vragen stellen over je maaltijd en stuurt dan een beoordeling van de maaltijd.

Voor de coaches

De boodschap is mensen te overtuigen bepaald voedsel wel of juist niet aan te schaffen. De volgende diensten kunnen daar zeker bij helpen. Healthie stelt diëtisten in de detailhandel in staat om programmaprocessen te stroomlijnen, in-winkel en virtueel advies te leveren aan zowel winkelend publiek als werknemers én uitgebreide voorlichtingsprogramma's omtrent voedsel aan te bieden. Nutrium is voedingssoftware voor professionals om hun zaak te beheren terwijl ze zich concentreren op het succes van hun klanten.

Een combinatie van (bijna) alle vorige elementen

Bij Foodsmart kan je je evalueren door middel van een Nutri-quiz, vervolgens een telezorg-sessie opstarten en een gepersonaliseerde maaltijdplanning verkrijgen. Hun systeem voor maaltijdplanning kan ook verbonden worden met de supermarktketen Walmart. Voor andere detailhandelaars werkten ze een integratie uit met kortingen voor gepersonaliseerde gezonde voeding. Als sluitstuk hebben ze ook een platform dat helpt chronische ziektes te beheren en te verbeteren op basis van voeding.

Ik blijf op mijn hongerZelfs met alle hierboven vermeldde tools heb ik onvoldoende gegevens om alle vragen juist te beantwoorden. Daarvoor heb ik gegevens uit verschillende datasilo's nodig die nog niet met elkaar verbonden zijn. Verbindingen die vereisen dat organisaties uit verschillende sectoren allianties smeden. Allianties die erop gericht zijn om je gezond te houden.Stel je bijvoorbeeld voor dat jouw stad besluit een platform te creëren om haar burgers gezond te houden. Een stad die een alliantie van de meest diverse partijen creëert die gezamenlijk als jouw persoonlijke coach fungeert én gezond gedrag beloont. Jouw stad die persoonlijke datakluizen promoot (EPD, winkelgewoonten, fitnessniveau, soort baan... allerhande sociale determinanten).

Zullen zij relevante ecosysteemspelers stimuleren om AI te gebruiken die door die gegevens gaat en vervolgens coaching- en preventiediensten aanbiedt? Uiteraard met respect voor strikte veiligheids- en privacyregels. Wat met de interactie tussen (afhaal)restaurants en voedings- en drankenbedrijven om maaltijden te produceren en te leveren gericht op een bepaald (ziekte-)doelpubliek? Idealiter met een bepaald kwaliteitslabel én wetenschappelijk onderbouwd.

Misschien loop ik wat te ver vooruit?