Search
Close this search box.
Search
Door | Nictiz

Leren van elkaars oplossingen voor digitale gegevensuitwisseling in de zorg

Denemarken, Finland, Zwitserland en Canada. Deze landen hebben allemaal hetzelfde gemeen: ze staan, net als Nederland, voor uitdagingen bij het realiseren van digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Vergelijkbare uitdagingen, waarbij we kunnen leren van elkaars aanpak en oplossingen.

In 2021 publiceerde Nictiz het rapport ‘Waarom Europa?’. In navolging daarvan staat in de rubriek ‘Daarom Europa!’ in deze en komende edities van ICT&health één van de Europese projecten centraal. In deze editie kijken we terug op twee rapporten waarin we lessons learned uitmeten van Denemarken & Finland en van Zwitserland & Canada.

Rapport Waarom Europa: Link

Op 5 juli vorig jaar spraken we met de collega’s uit Denemarken en Finland over hoe zij komen tot een meerjarenstrategie voor digitale gegevensuitwisseling. Dit was tijdens een verdiepingsbijeenkomst van Versnellen en Verbeteren, een initiatief van het Informatieberaad Zorg. Hoe geven zij bijvoorbeeld nu al invulling aan een nationale data-autoriteit zoals beschreven in het voorstel voor de European Health Data Space (EHDS)? 

Vervolgens organiseerde Nictiz in september vorig jaar samen met IHE Nederland een studiereis naar de IHE-Europe Connectathon. Zwitserland en Canada lichtten daar onder andere toe waarom een landelijke teststrategie onderdeel moet zijn van de nationale strategie voor digitale gegevensuitwisseling. Ondanks dat je ook genoeg verschillen kunt benoemen tussen de vier landen en Nederland, kunnen we wel leren van elkaars successen en daarbij bepalen hoe we deze successen kunnen gebruiken in Nederland. 

Naar aanleiding van deze bijeenkomsten realiseerde Nictiz twee rapporten. Daarin staan concrete adviezen hoe we tot versnelling en verbetering van gegevensuitwisseling in de zorg komen in Nederland, door te leren van bovengenoemde landen. Beide rapporten zijn inmiddels aangeboden aan het Informatieberaad Zorg.

Denemarken en Finland
Denemarken en Finland hebben jarenlange ervaring met het opstellen van een nationale strategie voor digitale gezondheidsgegevens en werken al geruime tijd met een nationaal agentschap dat de regie voert. Zij concluderen dat dit zorgt voor sturing, regie en duidelijkheid over eigenaarschap en verdere ontwikkeling van het zorginformatiestelsel. Dit levert successen op voor Denemarken en Finland. 

Tegelijk moesten we concluderen dat een transitie als deze tijd kost. Betrokkenheid en onderlinge samenwerking tussen stakeholders (softwareleveranciers, zorginstellingen, zorgverzekeraars, patiëntverenigingen, overheid en kenniscentra) zijn een belangrijke succesfactor voor een nationale strategie. De relatie opbouwen en de gezamenlijke stip op de horizon vinden, neemt de nodige tijd in beslag. 

Denemarken ondervond dat aan den lijve: al ruim 20 jaar ontwikkelt men daar strategieën en pas sinds kort geeft Denemarken aan in een ‘steady state’ te komen. Het werken conform de strategie is daarin eigen geworden en alle partijen doen mee. 

Zwitserland en Canada
Tijdens de IHE Connectathon haalden we inspiratie uit het nationale test- en certificeringsproces van onder andere Zwitserland en Canada. Gedurende deze studiereis bleek de gezamenlijke conclusie dat een nationale teststrategie essentieel is om te komen tot een duurzaam en interoperabel zorginformatiestelsel. 

Niemand heeft hier een kant-en-klare oplossing voor liggen. Maar als we inzetten op uniformiteit in testen, dan leidt dit wel tot een gezamenlijke stip op de horizon. Het brengt voorspelbaarheid met zich mee voor zowel leveranciers als gebruikers. Zo leidt dit tot consistente versnelling en verbetering van de ontwikkeling, en met name de implementatie van standaarden. 

Lees hier het complete rapport: Link

Lees hier het volledige rapport naar aanleiding van de bijeenkomst: Link

Erik peters

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.