Search
Close this search box.
Search

Digitale toepassingen zijn slechts onderdeel van het totaal

Zinnige Zorg is het overkoepelend programma van verzekeraar VGZ om zorgkwaliteit te verbeteren en de kosten hanteerbaar te houden. Een groeiend netwerk van ziekenhuizen en andere zorginstellingen brengt dit in de praktijk. Meerjarenafspraken moeten nieuwe initiatieven een kans bieden, die onder de huidige vergoedingsstructuur een instelling geld zouden kosten. Hoewel e-health een rol speelt binnen Zinnige Zorg, treedt VGZ hier minder mee op de voorgrond dan andere verzekeraars. “Waar het om gaat, is dat de zorgpartijen met wie VGZ samenwerkt, de zekerheid hebben dat zij geen omzet kwijtraken

De zorgsector is Ab Klink niet vreemd. Hij mocht zich er vier jaar mee bezighouden als minister van VWS in kabinet-Balkenende IV. Daarna ging hij onder meer als hoogleraar en consultant aan de slag. In die laatste rol hield hij zich ook bezig met de zorgtransitie. Toen hij in 2014 door VGZ werd gevraagd om als bestuurder voor de portefeuille Zorg aan te treden, zag hij zijn kans schoon om vanuit een andere rol de noodzakelijke zorgtransitie vorm te geven. 

Bij VGZ werd Klink mede-architect van Zinnige Zorg, dat erop gericht is de zorgkwaliteit te verbeteren via een raamwerk aan initiatieven, die afdelings-  en vaak zelfs instelling-overstijgend zijn. Ook kostenbeheersing is een belangrijk element, zeker nu de zorgkosten blijven stijgen. Kwaliteit voor de afnemers van zorg en het verlichten van de werklast van zorgprofessionals staan echter voorop.

Niemand gaat voor de lol het ziekenhuis in

Aanpak wachtrijproblematiek

Klink: “Toen ik in 2011 als consultant werkte, was een belangrijk onderwerp de aanpak van overbehandeling en medicatie. Dat werd ook vanuit de overheid gestimuleerd. Niet onlogisch, want er was een grote wachtrijproblematiek. Door de vergoedingsstructuur aan te passen om het aantal behandelingen te stimuleren, waren wachtrijen binnen een paar jaar sterk afgenomen. De hoeveelheid behandelingen en het medicatiegebruik bleven echter stijgen. Die gevolgen hadden we eigenlijk van tevoren kunnen inschatten: de productiemachine ging gewoon door.”

Samen met het Bernhoven Ziekenhuis en het Beatrixziekenhuis in Gorcum (onderdeel van Rivas) ging Klink in 2012 aan de slag om overbehandeling en medicatie aan te pakken. Dit bleek echter zeer taaie materie als het gaat om zorgprocessen, cultuur en vergoedingenraamwerk.  “In 2014 kreeg ik bij VGZ de kans daar een impuls aan te geven. Toen zijn we begonnen met het ontwikkelen van wat later ‘Zinnige Zorg’ zou worden.” 

Patiëntgerichte zorg

Bij Bernhoven faciliteerde VGZ een traject van patientgerichte zorg, waarbij het resultaat van het totale behandeltraject en niet het aantal behandelingen centraal stond. Bernhoven was uiteindelijk één van de eerste instellingen die met deze insteek aanhaakten bij wat later het programma en netwerk Zinnige Zorg zou worden. Inmiddels zijn er 15 instellingen bij aangesloten, waaronder sinds afgelopen februari ook het Groene Hart ziekenhuis (zie ook kader rechts). 

Het kostenaspect van overbehandeling vormt een groot probleem, zeker nu het aantal chronische patiënten – mede door vergrijzing – toeneemt. Daarom wordt er bij Zinnige Zorg ook ingezet op primaire en secundaire preventie. Allereerst door via leefstijladvies te voorkomen dat iemand ziek wordt. Of als iemand ziek wordt, de gevolgen proberen te minimaliseren of herhaling voorkomen. Klink: “Dat vinden mensen prettiger. Niemand gaat voor de lol het ziekenhuis in.”

Kosten terugdringen

Er zijn mede in het kader van kostenbesparingen in 2018 vier hoofdlijnakkoorden gesloten voor onder meer de medisch-specialistische zorg, de eerstelijnszorg en de ggz. Hiervoor zijn ook afspraken gemaakt over investeringen in digitalisering (zoals e-health toepassingen) en verbetering van de ICT-infrastructuur. 

Er is echter meer nodig om bij een groeiende zorgvraag en toenemende personeelskrapte de kosten in de hand te houden en toch betere zorg te bieden. “Daar moeten de meerjarenafspraken voor zorgen, die VGZ in het kader van Zinnige Zorg  met zorginstellingen sluit”, stelt Klink. “Wij bieden de ruimte om samen met patiënten te komen tot initiatieven die een zorgtransitie mogelijk maken. Dat kan een digitale toepassing zijn, zoals zorg op afstand. Maar dat is slechts onderdeel van het totaal.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.