Vloedgolf aan trendrapporten

In deze wereld vol onzekerheid en snelle veranderingen, spreekt het vanzelf dat er een grote behoefte aan, en dus markt is voor trendrapporten om zaken te duiden. Ikzelf kijk altijd vooruit naar rapporten van Gartner en de Future Health Index. Maar omdat veranderingen niet alleen vanuit de de zorg zelf komen, maar ook en steeds vaker uit de wereld om ons heen, is het altijd een feest om het jaarlijkse trendrapport van Mary Meeker te lezen.
Dat bestaat vooral uit 300 slides op deze pagina.

Over de zorgsector geeft Mary Meeker in haar trendrapport aan dat het digitale meten binnen de gezondheidszorg nu echt van start gaat. Evenals het aanbod van zorginstellingen en artsen die patiënten toegang geven tot hun data. Ze signaleert ook een enorme explosie aan door consumenten opgevraagde bloedtesten, en dat regelgeving hierbij achterblijft. Ondersteund door bedrijven als Apple, vindt er een bloei plaats in klinisch onderzoek. Dit levert stof op voor debat, maar ook nieuwe mogelijkheden voor onderzoek.

Data delen

Waar ik echt van achterover sloeg, was het antwoord van consumenten op de vraag met wie ze hun data willen delen (slide 295, rock health >4000 respondents). “Met welk tech bedrijf wilt u uw data delen?” Dit waren de antwoorden:  #1 Google, #2 Microsoft, #3 Samsung, #4 Apple, #5 Amazon, #6 Facebook en #7 IBM. Ik ben benieuwd wat de uitkomst was geweest als Philips was toegevoegd aan de lijst.

Dit soort rapporten helpt mij mijn geest te scherpen. Het maakt duidelijk met welke onvoorstelbare snelheid ontwikkelingen onze kant op komen.

Voorzitter Redactieraad
@lucienengelen

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.