Search
Close this search box.
Search
Door | VIGO

Zorginstelling Vincent van Gogh alarmeert via camerabeelden

Vincent van Gogh is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Noord- en Midden-Limburg en delen van Brabant. Begin mei 2016 heeft Vincent van Gogh samen met Proteion het Integrale Expertisecentrum voor Psychogeriatrie (IEP) geopend. Dit is een woon- en behandellocatie voor ouderen die in combinatie met dementie ook zeer ernstige gedragsproblemen hebben. Voor deze locatie is Vincent van Gogh op zoek gegaan naar een geïntegreerd communicatie-infrastructuur dat molest bestendig is en een aantal standaard sensoren vervangt om processen slimmer in te richten.

Het beheer van ICT, zorgsystemen en telefonie valt onder de verantwoordelijkheid van Ted van Meerendonk. “Voor de nieuwe locatie zijn wij op zoek gegaan naar een slim systeem dat beweging kan detecteren en op basis daarvan kan alarmeren. Dit zou een aantal standaard sensoren vervangen, zoals uit bed detectie. Gezien de afdeling – ouderen met ernstige gedragsproblemen – moet dit een molest bestendig systeem zijn. Dit houdt bijvoorbeeld in dat we geen terminals op de kamer kunnen plaatsen.”

Camera’s met bewegingssensor

Zetacom levert en onderhoudt bij Vincent van Gogh al enkele jaren telefonie, netwerken en zorgsystemen. Vincent van Gogh wil met één system integrator werken die aantoonbare ervaring heeft in de zorg. Toen dit project is gaan spelen, hebben zij de uitvraag wederom neergelegd bij Zetacom. Uiteindelijk heeft Zetacom bij Vincent van Gogh een uitbreiding van het verpleegoproepsysteem geleverd, waarbij er wordt gealarmeerd op basis van camera’s. Alle kamers en gangen zijn voorzien van camera’s die als intelligente sensoren worden ingezet.

Beweging in bepaalde  zones van een kamer, kan leiden tot een alarmbericht op de handset van het verzorgend personeel. De camera’s kunnen aan en uit worden gezet, waardoor het systeem flexibel is. Thei Verkoeyen, verpleegkundige op de locatie, is nauw betrokken bij het project: “Het systeem is erg gebruiksvriendelijk. Op een tablet in de verpleegpost kunnen we de camerabeelden bekijken en bedienen. Als we bijvoorbeeld met een patiënt bezig zijn, dan zetten we de camera in zijn of haar kamer uit. We ontvangen dan op dat moment geen alarmen op onze handsets.”

Rust op de afdeling

Thei Verkoeyen vindt het vooral belangrijk dat het systeem veiligheid en rust brengt op de afdeling: “Dankzij de camera’s hoeven we niet altijd meer de kamer te bezoeken. Voor de verpleging is het bijvoorbeeld heel fijn als je een patiënt die extra aandacht nodig heeft, op zijn of haar kamer in de gaten kan houden, ook al is de deur dicht. Op deze manier hoef je de patiënt niet onnodig te storen. Dit is voornamelijk in de nacht erg vervelend. Veel van onze patiënten hebben problemen met hun dag- en nachtritme. Wanneer de verzorging in de nacht de kamer binnenkomt, worden deze patiënten geprikkeld en daarmee onrustiger, terwijl ze volgens het juiste dag- en nachtritme dienen te slapen.”

Terugkijken van beelden

Een ander voordeel van alarmeren via camerabeelden is dat de beelden kunnen worden terug gekeken. Dit kan alleen door geautoriseerd personeel op de verpleegpost en via de juiste procedures. Thei Verkoeyen vertelt enthousiast: “Het terugkijken van beelden biedt absoluut meerwaarde. Stel dat een patiënt is gevallen, dan weten wij niet hoe ze precies zijn gevallen. De informatie van de cliënten kan hierbij niet altijd uitsluitsel geven. Bij elk valincident stellen wij de arts op de hoogte en dankzij de camerabeelden kunnen we de arts nu ook vertellen hoe de cliënt is gevallen. De arts kan op basis van deze informatie een specifieke behandeling bepalen. Dit bespaart ons veel tijd.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.