ConsultAssistent moet specialist en patiënt helpen

Kun je nauwkeuriger voorspellen hoe het patiënten vergaat, als je genoeg van ze weet? Henk Blom, KNO-arts in het HagaZiekenhuis, is er heilig van overtuigd. Ruim twintig jaar werkte hij aan een model en een tool die patiëntdata gestructureerd verzamelt en analyseert en een nauwkeurigere prognose mogelijk maakt. Het resultaat is ConsultAssistent. Met dit instrument groeit volgens Blom de kwaliteit van de zorg, wordt de triage effectiever en krijgt de patiënt meer aandacht.

Digitale anamnese in dertig tot veertig vragen

Blom: “Voor patiënten met eenzelfde diagnose kan de toekomstverwachting er anders uitzien. Neem bijvoorbeeld een kind met middenoorontsteking. Om een voorspelling te doen over het ziekteverloop, moet je verschillende factoren meewegen. Bijvoorbeeld: wat is de voorgeschiedenis van de ouders? Speelt een syndroom een rol? Is er sprake van crèchebezoek? Roken de ouders? Via de digitale anamnese van ConsultAssistent brengen we al die factoren in kaart.”

“Als arts heb je ruim duizend vragen om tot een diagnose, prognose en behandelvoorstel te komen. Die vragen kun je moeilijk allemaal aan je patiënt voorleggen. Met een slim algoritme hebben we dat aantal weten terug te brengen. Bij MDL-aandoeningen bijvoorbeeld kan de patiënt 1 tot 14 mogelijke klachten aangeven, waarna met zo’n 40 vragen een nagenoeg volledige anamnese wordt uitgevraagd.” Of de doorgaans oudere ziekenhuispopulatie geen problemen heeft met de online vragenlijst? “Integendeel.
80 procent vult de anamnese moeiteloos in.”

Meer aandacht voor de patiënt
Tijdens het consult snijdt het mes van digitale anamnese aan twee kanten, weet Blom uit eigen ervaring: “Patiënten komen beter voorbereid binnen. Ze denken na over de vragen en bespreken die met hun omgeving. Specialisten hebben het voordeel dat zij het verhaal alleen hoeven samen te vatten en op antwoorden kunnen ingaan die om toelichting vragen. Uiteindelijk is er meer tijd voor wat echt belangrijk is voor patiënten. Wat houdt de diagnose precies in? Welke behandeling past hierbij? En wat is de prognose?”
Ook beter voor de patiënt: de digitale anamnese beperkt het aantal ziekenhuisbezoeken: “Op basis van de antwoorden vóóraf kunnen we op de dag van het consult bijvoorbeeld onderzoeken inplannen. Na behandeling vragen we de patiënt een follow-up vragenlijst in te vullen. Soms kan dat een herhaalbezoek voorkomen.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.