Search
Close this search box.
Search

Digibeet in digitale zorgjungle

Zuchtend overweeg ik mijn telefoon door de tuin te gooien. Maar de prijs van zo’n toestel en nog een aantal andere rationele overwegingen temmen de primitieve reflexen die zich bij 35 graden iets gemakkelijker dan normaal opdringen. Ik voel me een echte digibeet.

Dat terwijl ik eigenlijk niets anders wilde doen dan een eBook kopen. Een in mijn ogen uitermate simpele handeling. Maar de Kobo app bleek alleen abonnementslezen toe te staan, de vervolgens gedownloade andere Kobo-app was alleen geschikt om de eBooks die ik al bezat te lezen. De inmiddels zuchtend ook nog toegevoegde Kobo/Bol.com app liet het eBook inderdaad zien.

Maar bij de opmerking ‘u kunt dit eBook alleen op uw verlanglijst zetten, niet via de app aanschaffen,’ meende ik echt een “sliep-uit” emoticon te zien verschijnen. Mijn vrouw wist raad: dat moet je via de website doen, op de computer! Het was ook nog eens waar….

Als digibeet door de zorg

Ok, absoluut minpunt voor Kobo en Bol. Maar ook weer wat geleerd. Want: zó voelt dus de laaggeletterde zich, of de digibeet, die zich een weg baant door de gezondheidszorg. Zeker waar het e-health betreft. Onthand, gefrustreerd, wanhopig.

Voor mij was het een hobbeltje, een kleine frustratie omdat ik niet in een paar seconden de handeling kon volbrengen waarmee ik een kleine geneugte aan mijn leven toe kon voegen. Bij e-health gaat het over serieuzere zaken. En hebben we dus zeker een serieuzer probleem.

Risico op tweedeling

Nee, ik ga in deze column geen oplossing brengen, of een dam opwerpen om e-health dan maar tegen te houden. Voor de overgrote meerderheid kan het namelijk wél waarde toevoegen en moeten we het ook niet laten. Wel wilde ik het voorbeeld aanhalen om te illustreren hoe groot het risico is dat we een tweedeling creëren die er toch al is, maar die ook groter kan worden.

Er zijn vast oplossingen te bedenken. Oplossingen die gedeeld worden in ICT&Health, of in een andere column. Maar nu ga ik eerst lezen in mijn nieuwe eBook. Het gaat over geneeskunde en het heet: dit doet even pijn (en ja, dat deed het).

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.