Hoe been ik het toch allemaal bij?

Soms lijkt het alsof de technologische ontwikkelingen en de innovaties steeds sneller komen en nog sneller gaan. Inmiddels staat dit onderwerp als het goed is standaard op de agenda bij elke Raad van Toezicht. En natuurlijk heeft ook het zijn effect op tal van andere onderwerpen die aan de orde komen. Heb je af en toe het gevoel dat je oren klapperen van al het jargon dat voorbijkomt, of is het misschien juist wel eens oorverdovend stil bij het vooruit kijken? Of heb je soms het gevoel dat je in één grote mistbank kijkt? Hoe blijf je nu als lid van de Raad van Toezicht voldoende op de hoogte?

Welke ontwikkelingen kun je verwachten met welke impact op het functioneren van de zorgorganisatie vandaag of morgen? Een vraag die elke toezichthouder zichzelf zou moeten stellen. Als collectiviteit maar ook als individueel lid van de Raad van Toezicht. Soms krijg ik die vraag wel eens, hoe doe jij dat nu?

Waar en hoe informatie ophalen?

Eigenlijk zijn vandaag de dag de mogelijkheden om je op een praktische manier te laten informeren legio. Waar en hoe kun je informatie ophalen:

 • Abonneer je op aantal rss-feeds op basis van je interesses en gebruik handige apps zoals Feedly om het automatisch naar je toe te laten pushen.
 • Installeer de app Flipboard op je iPad en abonneer je op een aantal voor jou relevante kanalen of tijdschriften.
 • Volg op Twitter een aantal influencers die zich bezig houden met innovatie in de zorg (en vergeet vooral niet de energieslurpende negatieve posts op je eigen time-line te blokkeren).
 • Kijk eens op de interessegroepen binnen LinkedIn. Daar kun je je inschrijven en ook zelf meedoen en bijdragen leveren aan de gesprekken en informatie-uitwisseling).
 • Experimenteer eens met het bijwonen van audiosessies met de app Clubhouse.
 • Abonneer je op relevante informatieve e-mails van bijvoorbeeld ICT&health, Zorgvisie, Skippr e.a.
 • Volg een van de vele webinars die veelal zelfs gratis worden aangeboden.
 • Bezoek als het straks weer kan fysiek bijeenkomsten van seminars, netwerkbijeenkomsten, beurzen, e.d.
 • En ga zo maar door.

Je ziet dat de mogelijkheden legio zijn. Begin breed met rondkijken; snoei het in de loop van de tijd terug op basis van je eigen ervaringen tot de voor jou juiste hoeveelheid en kwaliteit van informatieve updates. En wees ruimhartig in het delen van nieuwe in- en vergezichten met je collega’s.

Laten informeren als RvT

Maar waarom zou je je beperken tot individueel infomatie vergaren? Ook als voltallige Raad van Toezicht kun je werken aan de eigen opleiding en zorgen dat je op de hoogte bent van relevante ontwikkelingen. Ook hier weer tal van mogelijkheden:

 • Nodig in je Raad van Toezicht medewerkers uit die met deze onderwerpen bezig zijn. Denk aan bijvoorbeeld het hoofd ICT of innovatie of de CTO van de organisatie. Maar vergeet vooral niet ook te luisteren naar degenen die zich bezighouden met het kruisvlak van technologie en zorg zoals de CMIO of de CNIO.
 • Agendeer het onderwerp in overleggen met bijvoorbeeld de VAR, Medische staf maar ook met de cliëntenraad.
 • Doe eens een werkbezoek binnen de organisatie gerelateerd aan innovatie.
 • Steek je licht eens op bij het living lab binnen je eigen organisatie.
 • Nodig een externe spreker uit als gast tijdens een vergadering.
 • Kijk eens als voltallige Raad bij de buren die al verder zijn.
 • Bespreek minimaal eenmaal per jaar de innovatieagenda van de organisatie.
 • Etc.…

Ook hier weer een schier eindeloze rij van mogelijkheden om zelf en ook je collega’s goed op de hoogte te blijven. Dit alles om je werk als lid van de Raad van Toezicht op dit vlak goed te kunnen uitvoeren.

Zo kun je het allemaal met gemak bijbenen. 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.