Nieuwe normaal: digitaal als het kan, fysiek als het moet

In een hele andere setting dan normaal vond op 17 juni de Openingsmanifestatie van ICT&health 2021 plaats. Ruim 3.500 virtuele bezoekers bekeken de bijdragen op het hoofdpodium en de zijsessies. Digitaal was ook voor het congres het nieuwe normaal, met alleen sprekers en technische crews in het Afas Circustheater in Scheveningen. Ook digitaal was de boodschap van sprekers zoals Diederik Gommers, Dianda Veldman en Erik Gerritsen luid hoorbaar: de coronacrisis bracht behalve nieuwe uitdagingen ook een kans mee. Laten we met zijn allen het momentum richting hybride zorg vasthouden: digitaal als het kan, fysiek als het meerwaarde heeft voor zowel zorgverlener als patiënt.

“We moeten het systeem omdraaien,  zodat het voor ons gaat werken. Zo kunnen we na het zetten van een dikke streep onder Covid door blijven gaan met samen in oplossingen denken, zoals we dat zijn gaan doen aan het begin van de pandemie.” Met dat inzicht gaf Diederik Gommers, hoofd intensive care/intensivist van het Erasmus MC, de kick-off van de Openingsmanifestatie van ICT&health. 

“We sluiten dit af, gaan op vakantie, maar daarna blijven we in oplossingen denken. Daarin ligt een grote rol voor de IT: juist gebruik en uitwisseling van data. Want er zijn genoeg nieuwe uitdagingen naast de bestaande. Nieuwe ziekten, inhalen van reguliere zorg. Normaal passen we ons aan het system aan, laten we dat nu veranderen door data en ICT het ziekenhuis, zorgmedewerkers en patiënten te laten ondersteunen.”

Belang hybride zorg

Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie, wees op het belang van hybride zorg, de mix van digitaal en fysiek. “Die combinatie heeft een flinke boost gekregen tijdens Covid, maar ik ben bang dat het nu toch weer terug gaat zakken. Daarom vind ik dat patiënten de vrije keuze moeten hebben tussen fysiek en digitaal.” Een pleidooi dat onlangs samen met Zorgverzekeraars Nederland herhaald werd in het AD.

De vrijblijvendheid inzake digitale zorg moet echt voorbij zijn, meende Veldman. “En dat betekent vrije keuze voor patiënten. Als we weten dat dit in 2024 verplicht wordt, gaan we met zijn allen wellicht nog wat harder lopen om het voor elkaar te krijgen, net zoals gebeurd is met de verplichting om patiënten sinds juli 2020 elektronisch toegang tot hun medische gegevens te bieden.”

Afscheid

Het congres was ook een soort afscheid van Erik Gerritsen, zes jaar vanuit VWS aanjager van digitalisering in de zorg. Gerritsen (sinds kort lid van de Redactieraad van ICT&health) heeft per 1 juni zijn positie als secretaris-generaal van VWS verruild voor die van bestuursvoorzitter bij woningcorporatie Ymere (zie ook de coverstory van ICT&healh editie 3).

“Er staat hier een heel dankbaar mens”, zei Gerritsen tijdens de afsluiting van het congres. “Ik ga iets heel anders doen, maar dit is een veel te mooie community om helemaal los te laten. Veel vraagstukken voor zorg spelen ook bij woningcorporaties, zoals de bouw en inrichting van woningen voor senioren om zo lang mogelijk thuis te wonen.” 

De essentie van alles wat er de afgelopen jaren gebeurd is op het gebied van zorginnovatie is: we doen het samen, stelde Gerritsen tegenover dagvoorzitter Lea Bouman (zie foto hieronder) . “Ik ga nu weg met het idee dat deze beweging doorgaat. De afgelopen zes jaar zijn we van losse ideetjes en producten naar implementatie en opschaling gegaan. Digitale innovatie is nu bijna, maar nog net niet helemaal, de bovenstroom geworden, waar het zes jaar terug een onderstroom was.” 

Openingsmanifestatie ICT&health 2022

Save the date

Op 31 januari 2022 opent ICT&health, dan in het Amare aan het Spui in Den Haag, traditioneel het nieuwe jaar van de zorg met het grootste en meest impactvolle congres van de zorg over de toekomst van de zorg, slimme zorginnovaties, technologieën én duurzame samenwerkingen. Ditmaal zowel digitaal als fysiek, want hybride is ook voor dit evenement het nieuwe normaal. 

Centraal staan de verdere implementatie van technologische ontwikkelingen, zorginnovaties en randvoorwaarden voor opschaling. Een reeks inspirerende sprekers uit binnen- én buitenland delen nieuwe inzichten en gaan in op de vragen die de nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen