Gamen tegen overgewicht: geen gezonder gedrag

Serious games – games die niet alleen vermaak als doel hebben maar juist een ander doel – zijn veelbelovend. Er zijn legio voorbeelden (1) om te leren, gedrag te veranderen of gezondheid te promoten. Gezien het feit dat overgewicht een groeiend probleem is, zouden games ook hierbij een rol kunnen spelen. Spook et al. voerden een pilot studie uit waarin ze een game onderzochten waarmee gezond eetgedrag werd gepromoot (2).

De game ‘Balance it’, overigens te downloaden in de app store, bestaat uit het plannen en uitvoeren van gezonde activiteiten (voeding, beweging), waarmee blokken verdiend kunnen worden om een toren te bouwen. Het lijkt erg op ‘Tetris’. Spook et al. testten de game op vier scholen bij 501 kinderen en adolescenten van 16-21 jaar, waarbij de helft de game kon spelen en de andere helft tot de controlegroep behoorde. Voor en na het onderzoek werden door middel van vragenlijsten zaken vastgelegd zoals het nuttigen van de hoeveelheid gezonde en ongezonde voeding.

Na vier weken bleek dat geen statistisch significante verschillen waren tussen de groep die de game aangeboden had gekregen en de groep die dat niet had. Ook bleek dat van de 105 deelnemers uit de interventiegroep die de game aangeboden kregen, slechts 26 deze daadwerkelijk gebruikt hadden.
Het is natuurlijk de vraag hoe het kan dat zo weinig deelnemers de game speelden. Volgens de onderzoekers kan het zijn dat de onderzoeksperiode van vier weken te kort was om duidelijke verschillen te zien. Ook kan het zijn dat niet iedereen uit de interventiegroep de game daadwerkelijk is gaan downloaden en spelen. Je komt er dan niet mee in aanraking en dus raak je ook niet ‘betrokken’ in het spel. Daarnaast geldt natuurlijk dat de ‘game-beleving’ verbeterd kan worden. De onderzoekers zijn er wel van overtuigd dat de game effect kan hebben op gezond eetgedrag, maar kunnen niet stellen dat dit voldoende is om een gezond gewicht aan te houden.

1. JMIR Games. URL:
http://games.jmir.org/
2. Spook J, Paulussen T, Kok G, van Empelen P. Evaluation of a Serious Self-Regulation Game Intervention for Overweight-Related Behaviors (“Balance It”): A Pilot Study. J Med Internet Res 2016;18(9):e225.
URL: http://www.jmir.org/2016/9/e225/

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.