Kwaliteit informatie over medicatie in de dynamische online content

Verreweg de meeste mensen raadplegen online informatie over gezondheid, ziekte en behandeling. Vanaf het moment dat het internet gemeengoed werd, is de kwaliteit van deze informatie al kritisch bestudeerd (1) en was het duidelijk dat er informatie van goede en minder goede kwaliteit is. Gebruikers moeten hier dus alert op zijn. Nu het afgelopen decennium de ‘gewone’ gebruiker door middel van sociale media ook eenvoudig informatie kan verspreiden, lijkt het logisch dat deze ook gezondheidgerelateerde informatie en ervaringen via deze kanalen (Facebook, Twitter, blogs en fora) deelt. Annemarije Rog presenteerde onlangs haar onderzoek waarin zij de kwaliteit van informatie gedeeld in deze ‘dynamische content’ bepaalde.

Rog voerde haar onderzoek uit bij het Radboudumc bij de afdeling Health Evidence en het Radboud REshape Innovation Center. Ze richtte zich op informatie over de veiligheid van medicatiegebruik tijdens de zwangerschap. Enerzijds omdat het zeer belangrijk is dat zwangere vrouwen goed geïnformeerd worden over eventuele bijwerkingen voor moeder en/of (ongeboren) kind en deze bijwerkingen met de verstrekte informatie indien mogelijk te voorkomen. Anderzijds omdat het ook nadelige gevolgen kan hebben voor moeder en/of (ongeboren) kind wanneer de onderliggende aandoening niet behandeld wordt.

Allereerst selecteerde Rog de meest gebruikte medicatie (bijv. paracetamol, ibuprofen) tijdens de zwangerschap (2) en via de Teratologie Informatie Service van Bijwerkingencentrum Lareb (3) werd de (teratogene) risicoclassificatie van medicijnen verkregen. Vervolgens maakte ze gebruik van de ‘social media monitoring tool’ Coosto, waarmee ze zoveel mogelijk berichten zocht over deze medicatie en waarin iets gezegd werd over veiligheid tijdens de zwangerschap. Van meer dan 3.000 berichten gepost in de afgelopen 2 jaar bleven 382 relevante berichten over voor nadere analyse.

Resultaten en conclusie
Van de onderzochte berichten bleek ‘slechts’ 60% correcte informatie over de veiligheid te vermelden. Hoewel Rog er vanuit gaat dat de meeste vrouwen niet zomaar beslissingen zullen nemen op basis van berichten in dynamische online content, pleit zij er wel voor dat zorgverleners en overige experts in actie komen en meer gaan bijdragen aan deze dynamische content: “Alleen informatie aanbieden via een folder of de website van het ziekenhuis is niet voldoende. Ze zouden bijvoorbeeld vaker kunnen bloggen of op Twitter of Facebook informatie kunnen delen over medicatieveiligheid. Denk aan Dokter Bertho (4), een gynaecoloog die informatie via sociale media deelt en communiceert.”

1. Eysenbach G; Powel J; Kuss O; Sa E. Empirical Studies Assessing the Quality of Health Information for Consumers on the World Wide Web. JAMA 2002;287:2691-2700.
2. Van Gelder MMHJ, Vorstenbosch S, te Winkel B, van Puijenbroek E, Roeleveld N. Using Web-based questionnaires to assess medication use in pregnancy: a validation study in two prospective cohort studies. Manuscript in preparation.
3. Bijwerkingencentrum Lareb.
URL: www.lareb.nl
4. Twitter pagina Dokter Bertho
URL: https://twitter.com/dokterbertho

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.