Search
Close this search box.
Search

Chronisch ziek zijn is topsport!

Leren om hard te werken is als topsport, zo ook goede zelfzorg. Je hebt er nu én in de toekomst voordeel van. Elke dag presteren als een topsporter. Zo voelt het als (chronisch) zieke. Geen groot publiek, maar vanuit eigen kracht en zelfdiscipline het beste uit jezelf halen en dit met behulp van digitale middelen.

Het leven van een topsporter is zo ingericht dat hij of zij op het hoogste niveau kan presteren. Gezond eten, tijdig rust nemen en naar je lichaam luisteren, dragen bij aan het succes van een topsporter. Chronisch zieke mensen leven op dezelfde manier. Maar in plaats van streven naar een Olympische medaille doen wij dit om met zo min mogelijk pijn of zoveel mogelijk energie de dag door te komen. Zo ook ik. Uit eigen ervaring weet ik dat digitale middelen zoals een smartwatch, smart clothes en zelf een smart scale hierin een grote rol voor mij hebben gespeeld en in de toekomst blijven spelen.

Gezond ritme

Ik heb verminderde kracht in mijn lichaam en ik ben sneller moe en daardoor overprikkeld. Op zo’n moment is de smartwatch echt een uitkomst, binnen no-time heb ik mijn hartslag gecontroleerd. Zo nodig neem ik even tijd voor mezelf! Een moment om op te laden.

Waar topsporters zich opladen voor de wedstrijd, zo laad ik mij op om aan de dag te beginnen en deze tot een succes te brengen. Dat begint ’s ochtends al als ik op m’n smartwatch en/of smartphone kijk hoeveel uren ik geslapen heb en wat de kwaliteit van slaap was. Natuurlijk voel ik bijna feilloos aan of ik een goede nacht heb gehad. Maar de techniek en de bijbehorende applicatie biedt mij net dat extra steuntje in de rug. Dat geeft vertrouwen.

Energie

Om mezelf conditioneel in goede staat te houden, train ik dagelijks in een multifunctionele accommodatie (sportschool en zwembad). Hier doe ik voornamelijk aan krachttraining (fitness) en duurtraining (zwemmen). Ook hier bieden diverse wearables en apps uitkomst. Daarnaast train ik tweewekelijks bij de fysiotherapeut (fysiofitness) –  vooral conditietraining door middel van cardio (lopen, fietsen en roeien). Mijn fysiotherapeut houdt een sportmedisch dossier bij en samen bespreken we te behalen doelen.

Helaas is de techniek nog niet zover dat ik thuis inzage heb in mijn dossier. Eveneens zijn nog niet alle ziekenhuizen en zorginstellingen zover met hun zorgsystemen dat alle patiënten inzage hebben in hun medische informatie. Wel behaal ik door diverse (sport)apps te gebruiken een betere conditie en houd ik mijn conditie op peil. Puur door mezelf doelen te stellen en blijvend uit te dagen, houd ik het dagelijks langer vol. Het leven met een chronische ziekte als sporter geeft mij een balans in het leven en daarmee letterlijk energie.

Authentiek

Discipline, structuur, plannen, organiseren en grenzen bewaken, blijven aandachtspunten. Accepteren dat niet alles lukt en dat to-do-lijstjes op mijn smartphone niet elke dag worden gerealiseerd, is een feit.  Het hoort bij mijn dagelijks leven. Dit terwijl ik mij vaak pas rustig voel als er niets meer blijft liggen – al zorg ik de laatste jaren steeds beter voor mezelf. Ik lig op tijd op bed, ben medicatietrouw en redelijk gedisciplineerd. Ik probeer gestructureerd te leven.

Omdat ik mij op deze manier vrij voel, kan ik met veel passie doen waar ik plezier aan beleef – zoals deze column schrijven. Nu het voor mij een tweede natuur is geworden om goed voor mezelf te zorgen, kan ik er ook makkelijker voor anderen zijn. Ik adviseer, inspireer, motiveer en stimuleer mensen om het beste uit zichzelf te halen en daarbij gebruik te maken van de digitale mogelijkheden die voor hen liggen. Ik werk er hard voor om in de topsportmetafoor te blijven. Het geeft mij als het ware bestaansrecht. Een gevoel van: ik doe mee en ik participeer mede dankzij de digitale revolutie.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.