Digitale vaardigheden nodig bij inzet zorgtechnologie

Het is tijd om weer eens in de spiegel te kijken en eerlijk antwoord te geven op een aantal vragen. Wees gerust, het gaat niet over corona-kilo’s. Maar heb jij (of iemand anders uit je team) wel eens een applicatie of zorgtechnologisch product geïntroduceerd in je organisatie? Het antwoord is vast ‘ja’.

Vraag 1B dan: is er daarbij vooraf tot in de kleinste details ingezoomd op de specifieke kennis en vaardigheid die de zorgprofessional er voor nodig heeft? Heb je een rijtje gemaakt van alle vaardigheden die een goed gebruik mogelijk maken? Van aan-en uitzetten tot veiligheid, van privacy tot bediening? Over de WiFi-verbinding die gemaakt moet worden en het begrijpen van de applicatie? 

Hebben jullie nagedacht over de vereiste houding en kennis over het nut van de toepassing? Zijn alle symbolen op de knoppen toegelicht? Risico’s bekend? Is je antwoord ja? Dan moet ik even streng zijn. Ben je er niet stiekem van uit gegaan dat die beginkennis zoals het aan en uitzetten wel aanwezig was? Dacht je niet toen je dat net in mijn opsomming las “Suzanne, aan en uitzetten, serieus????”. 

Dan heb je vast nog geen uitleg gegeven over de iPad en gevraagd of mensen hem aan wilde zetten. En nog nooit daarbij moeten helpen omdat mensen het knopje niet konden vinden of niet in durfden te drukken uit angst voor wat er zou gebeuren. Dan heb je nog nooit met mensen gewerkt die niet weten hoe je een agendaverzoek maakt, die niet weten wat kunstmatige intelligentie is, die niet weten wat het verschil is tussen de lokale computer en de cloud. 

Verdiepen vaardigheidsdetails
Want die mensen hebben we. Helaas ook nog meer dan dat jij als innovator, projectleider applicatiebeheerder of ICT-er denkt. Zij doen dat niet expres. Ze hebben hulp nodig. Ze hebben het nodig dat jij je in de vaardigheidsdetails verdiept zodat je een training op maat aan kunt bieden. Of een handleiding kunt maken die echt bij het begin begint. Hun begin.

Ik heb het ooit met een groep gedaan voor een smart diaper. Dat is slim incontinentiemateriaal dat een chip in een inlegger heeft die correspondeert met een app. Alle losse chips van cliënten worden met elkaar verbonden via een beacon. Simpel toch? In 10 minuten tijd moesten de groepsleden in mijn training zich in het product verdiepen en zoveel mogelijk digitale vaardigheden noteren die mensen er voor nodig hadden. Ze kwamen op anderhalf kantje. Klein lettertype.

Skills niet in zorgopleiding
Op 9 september gaf ik een webinar over dit thema met de Technologie en Zorg academie (TZA). We zoomden in op de vaardigheden die robot Maatje en de tablet de Compaan vroegen van professionals. We kwamen opnieuw op lange lijsten aan vereiste skills. Deze skills zitten niet in de zorgopleiding. Ze zitten niet in de gemiddelde productinstructie. De op het oog ‘gemakkelijke’ digitale vaardigheden zitten helaas ook niet in de producthandleiding. Nee, die staat vol met jargon en moeilijke zinnen die de digitale starter niet begrijpt. 

Een gebrek aan digitale vaardigheden is een van de meest onderschatte problemen bij de implementatie van zorgtechnologie en e-health. Vanuit de coalitie Digivaardig in de Zorg gaan we daar op onze website met Zorg van Nu en de TZA meer aandacht aan besteden. 

Wat ga jij daar mee doen? Morgen het liefst al.  Dan kunnen we een versnelling realiseren die de zorg nodig heeft. Een versnelling waar de client om vraagt. Dus zet het op je ‘to do’-list. Met de aantekening dringend èn urgent. 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.