Eén voor allen, allen voor één

23 oktober 2020
Eén voor allen, allen voor één
Overheid
Premium

Aramis, Athos en Porthos en hun latere vriend D’Artagnan strijden begin 17e eeuw samen tegen kardinaal Richelieu die in Frankrijk de macht wil grijpen. In de roman ‘De drie musketiers’ van Alexandre Dumas uit 1844 staan tal van bekende uitspraken, zoals ‘Verenigd staan we, verdeeld zullen we vallen’. De titel van deze column is de beroemdste uitspraak van de musketiers.

Het viertal werkt samen aan één doel en blijft trouw aan hun koning. Hun motto - één voor allen, allen voor één - slaat ook op hoe we in zorg steeds werken voor die ene patiënt. Waarbij ieder zijn ding doet, maar wel samen. Waarbij iedereen zijn specialisme uitvoert, van chirurg, verpleegkundige tot geestelijk verzorgen, maar opnieuw: samen. Waarbij mensen tijdelijk bijspringen voor die ene patiënt. Dat is precies ook wat we in de zorg doen als het gaat om informatie-uitwisseling voor diezelfde patiënt. We werken samen aan één doel, waarbij ieder zijn ding doet. 

Neem bijvoorbeeld de ICT-leveranciers in de zorg, die hun ding doen in de taskforce Samen Vooruit. Een prachtig initiatief van commerciële partijen dat in het leven is geroepen om standaard gegevensuitwisseling te versnellen. Die bedrijven denken met hun innovatiekracht stuk voor stuk mee over problemen rondom identificatie en authenticatie, beelduitwisseling en infrastructuur. 

Duurzaam informatiestelsel
Of kijk naar het Informatieberaad Zorg. Samen met bestuurders en afgevaardigden van (koepel)organisaties in de zorg maken we daar afspraken over hoe we informatie met elkaar delen en wat daar voor nodig is. Om te komen tot een duurzaam informatiestelsel. Voor die ene patiënt. En die ene staat natuurlijk weer voor allen. 

Ik merk dat bovenstaande, maar nog vele, vele andere samenwerkingen (met regio’s, CMIO’s, kennisinstellingen) steeds hechter, breder en effectiever worden. Dat klinkt als ‘halleluja’. Kan niet misgaan.

Over eigen belang heen stappen
Maar, net zoals in de spreekkamer, blíjft het ingewikkeld om steeds dezelfde goede diagnose te stellen. Om over eigen belangen heen te stappen. En blijft het soms lastig in een multidisciplinair team overeenstemming te krijgen over het juiste behandel-
plan. Want alleen als we ook samen met hetzelfde doel voor ogen werken, kun je het geen toeval meer noemen dat de patiënt beter wordt. 

Zo wordt het ook steeds helderder waar we ons met gegevensuitwisseling op moeten richten de komende tijd. En hoewel de lijst eindeloos is, geeft de keuze voor een eerste set uitwisselingen 

iedereen focus. Dat is onder andere waarom in de wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (die voor de zomer in consultatie is geweest) wordt gesproken over een meerjarenagenda, waarbij specifieke gegevensuitwisselingen worden genoemd.  

Eerste focus
Als eerste focus: de uitwisseling van de Basisgegevensset Zorg tussen ziekenhuizen, beelden, recepten, en de verpleegkundige overdracht. En dat is pas het begin. Vele vormen van gegevensuitwisseling komen zo aan de beurt om bij wet verplicht elektronisch te verlopen. 

En in het kader van multidisciplinair samenwerken aan hetzelfde doel: dat is precies waarom in diezelfde lijn de Taskforce Samen Vooruit ook beeldenuitwisseling oppakt met leveranciers. 

Zo werken we met zijn allen aan hetzelfde. Allen voor één. Voor die ene patiënt, maar ook voor die ene gegevensuitwisseling. Het zal met vallen en opstaan gaan of, om bij een van de vele treffende uitspraken van de drie musketiers te blijven: ‘Heb geen angst voor opstootjes, zoek juist de uitdagende avonturen’. Ik denk dat iedereen het met me eens is dat elektronische gegevensuitwisseling in de zorg met recht een uitdagend avontuur kan worden genoemd. Maar wel één dat we met zijn allen aangaan.