“2017 wordt het jaar van zinnige en zuinige zorg”

Als het gaat om innovaties en het dichter bij de patiënt brengen van diagnostiek, komt de naam Saltro al snel boven. Met initiatieven als Directlab en het Uitslagenportaal (ICT en H 5/2016) weet dit diagnostisch centrum zich steeds weer te profileren. Bestuursvoorzitter Esther Talboom-Kamp geeft haar visie op de zorg in 2017.

“Wij zien grote verschuivingen in onze markt. Er komt een e-health-tsunami op ons af, inkomstenstromen veranderen en de patiënt wordt mondiger, ook omdat hij steeds meer zelf moet bijdragen. Verder wil Amazon pakketjes gaan bezorgen met drones, maakt Google een lens die glucosewaarde meet én tracken we massaal onze sportieve prestaties en alles wat we in onze mond stoppen’, stelt Esther Talboom-Kamp., bestuursvoorzitter van Slatro. ‘Al deze ontwikkelingen hebben grote impact op ons vakgebied. We moeten hier iets mee. Maar wat is het gouden ei? En hoe snel moeten we schakelen? Daar moeten we antwoorden op vinden, terwijl we ons tegelijkertijd moeten beseffen dat we al 60 jaar een diagnostisch centrum zijn, een rol die we uitstekend vervullen. Maar de behoefte van onze klanten verandert, vandáár innovaties als Point Of Care Testing, het Uitslagenportaal en Directlab. Ook hebben we al veel ervaring opgedaan met zelfmanagement op onze Trombosedienst. Saltro loopt hierin voor op de markt en deze voorsprong willen we behouden.”

“WAT IS HET GOUDEN EI? HOE SNEL MOETEN WE SCHAKELEN?
WE MOETEN HIER ANTWOORDEN OP VINDEN”

Andere veelbelovende, toekomstgerichte initiatieven zijn onder meer de partnerships van Saltro met meerdere huisartsorganisaties en ziekenhuizen. Talboom-Kamp: “De Eerstelijns Diagnose en Advies Centra (EDAC) in Woerden en de Bilt zijn hier prachtige voorbeelden van. En samen met Zorggroep Almere ontwikkelen we een Innovatiekalender.”
“Wij vinden het belangrijk om continu stappen te zetten in zorg-op-maat met diagnostiek rondom de patiënt, waarbij de combinatie van goed advies en uitleg aan de patiënt cruciaal is”, legt Talboom-Kamp verder uit.“Iedereen binnen onze organisatie is zich bewust van het feit dat de diagnostiek van Saltro continu verbeterd en vernieuwd moet worden, zonder de kosten en effectiviteit uit het oog te verliezen. Van patiënten en aanvragende artsen ontvangen we doorlopend waardevolle input en inzichten. Daarmee gaan we vervolgens samen aan de slag. Zo kunnen we als Saltro een duurzame, relevante rol blijven spelen in het verder verbeteren van de zorg. Morgen én overmorgen.”

Dienstverlening

Gevraagd naar concrete plannen voor volgend jaar heeft Esther Talboom-Kamp geen bedenktijd nodig. “In 2017 richten we ons op groei binnen én buiten ons bestaande netwerk. Speerpunt is verstandig en medisch zinvol omgaan met de allerbeste diagnostiek en zorg rondom de patiënt. Dat betekent dat we onze kennis rondom diagnostiek steeds meer direct aan patiënten gaan aanbieden; uiteraard binnen de medische kaders. Verder staat 2017 in het teken van het delen van onze diagnostiek kennis met aanvragend huisartsen, medisch specialisten en onderzoekers.”

De basis hiervoor is al gelegd. Afgezien van genoemde innovaties is de bestuursvoorzitter trots op de positie die Saltro inmiddels als kenniscentrum heeft opgebouwd. “We hebben een uitzonderlijke expertise in huis en daarmee kunnen we alle partners helpen betere keuzes te maken. De komende tijd gaan we hiermee nóg actiever aan de slag. Daarnaast zijn wij in staat om mensen met elkaar te verbinden, wij kennen immers de zorgverleners, verzekeraars, leveranciers én zien elke dag patiënten. Ook dat draagt bij aan een betere zorg. We zijn als Saltro dus niet bang zijn voor de toekomst, maar kijken er juist naar uit.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.