Search
Close this search box.
Search

Pas op voor het Streisand-effect

Er zijn veel zaken waar een eigennaam aan verbonden is. Zo is de verdubbeling van processorsnelheid gekoppeld aan Moore, en is de hype cycle genoemd naar Gardner. Het karakter Peter Pan is naamgever van het peterpancomplex: de man die weigert volwassen te worden. Maar niets is zo funest voor een bedrijf als het Streisand-effect.

Wat is het Streisand-effect? Ooit was er eens een zangeres. Laten we haar Barbara noemen. Ze kocht een mooi optrekje aan de kust. Lekker afgelegen. Heerlijk privé. En zoals dat gaat bij zangeressen, er dan een fotograaf in een helikopter die foto’s maakt van je huis om deze voor veel geld aan de roddelpers te kunnen verkopen.

Hoewel ze wel op een site gepubliceerd werden, was er weinig interesse voor de foto’s. Tot onze zangeres lucht kreeg van het bestaan van de foto’s en de publicatie van de foto’s probeerde te verbieden door een rechtszaak aan te spannen tegen de fotograaf.

U kan al raden wat er gebeurde. Er kwam een run op de foto’s, de fotograaf liep binnen en de zangeres moest met lede ogen toezien dat er overal foto’s van haar mooie huis verschenen en het was gedaan met de rust rond het huis.

Marktverkenning ZIS/EPD-systemen

Nu naar het heden. In 2020 deed KPMG voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een marktverkenning over de vraag- en aanbodzijde van ZIS/EPD-systemen en digitale gegevensuitwisseling in de ziekenhuissector. In dit rapport werd onder andere gesproken over gevolgen van een geconcentreerde markt, de mogelijkheid tot toetreden op de EPD-markt van nieuwe bedrijven, mogelijke verdor lock-in en nog veel meer. Dit alles ondersteund door ervaringen van klanten.

Dit is natuurlijk niet fijn als je EPD’s maakt. En zeker niet als je in de publicatie met naam en toenaam genoemd wordt. Dat kan wel eens reputatieschade geven, dachten ze op het hoofdkantoor van de leverancier.

Publicatie tegenhouden

Dus wat doe je als EPD-leverancier: dan span je een proces aan om de publicatie tegen te houden. Voelt u de analogie met de foto’s van het huis al? De rechter gaat hier in hoger beroep in mee. De publicatie wordt verboden. Het gevolg is dat er een run ontstaat op de management-samenvatting die wel gepubliceerd mag worden. Er is veel aandacht op en in (sociale) media en in de diverse (health) tech blogs.

Ook wordt heftig gespeculeerd om welke EPD-leverancier het gaat. Over welke reputatie hebben we het? Zet deze leverancier echt ziekenhuizen zo onder druk? Wat doen ze met die enorme winstmarges? Hoe zit het met de maatschappelijke verantwoordelijkheid? En hoezo innovatiegelden opstrijken voor een basisvoorziening? De speculaties zijn niet van de lucht. Die vervolgens ook nog eens gevoed worden door het niet antwoorden op vragen van journalisten.

Streisand-effect in volle actie

Hoe zit het ondertussen met die reputatieschade? Die is zelfs zonder publicatie compleet. U ziet, het Streisand-effect in volle actie. Misschien was het beter geweest om de publicatie gewoon door te laten gaan. Dan was er waarschijnlijk minder rumoer en dus reputatieschade geweest.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?