“Patiënt- en inwonersgegevens zijn het nieuwe goud, wanneer de integrale keten elkaar vertrouwt”

18 april 2018
“Patiënt- en inwonersgegevens zijn het nieuwe goud, wanneer de integrale keten elkaar vertrouwt”
Patiënt

E-health staat volop in de belangstelling. Met de Nationale e-health Week 2018 en de recente opening van het NeLL (Nationaal e-health Living Lab) nog vers in het geheugen, lijkt digitale zorgtechnologie een vast onderwerp in vakbladen en op agenda’s van bestuurders van (lokale) overheden en zorgaanbieders. “Nu is het tijd voor implementatie en opschaling,” laat secretaris generaal Erik Gerritsen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dan ook veelvuldig horen in de pers en op podia. Om de kansen van e-health te verzilveren, zijn echter nog wel stappen te zetten.

In Nederland alleen al zijn meer dan 325.000 e-health apps beschikbaar. De effectiviteit van veel van deze oplossingen is echter vaak nog niet bewezen. Ook het gebruik door zorgverleners en patiënten is nog niet significant. Tegelijkertijd vormt de opschaling van dergelijke innovaties nog een aanzienlijke uitdaging.

Dit laatste heeft onder andere te maken met het willen en kunnen delen van gegevens door gebruikers en leveranciers. Voor de werking van veel e-health oplossingen is namelijk inzicht in gebruikers- en gebruiksgegevens nodig. Dit maakt analyses en productverbeteringen mogelijk en geeft inzicht in de effectiviteit van toepassingen. Verbinding en vertrouwen tussen gebruikers en leveranciers zijn daarvoor essentieel. De gemeente Den Haag draagt hieraan bij door een “klimaat van vertrouwen” te creëren, waarin partijen samen met bewoners in een veilige omgeving kunnen werken aan productontwikkeling, - validatie en -implementatie.

Senioren Den Haag langer zelfstandig door e-health

Door de vergrijzing neemt de groep kwetsbare ouderen en chronisch zieken de komende jaren toe. Het aantal 75-plussers verdubbelt in 2040 en het aantal mensen met dementie stijgt met 60 procent. De gemeente vindt het belangrijk dat deze groep inwoners ook in de toekomst hun kwaliteit van leven kan behouden. Binnen het programma iZi Gezond Lang Thuis werkt de gemeente daarom nauw samen met partners én bewoners aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die ouderen hierbij kunnen helpen.

Binnen het programma iZi Lang Thuis zijn de afgelopen twee jaar samen met ouderen en leveranciers verschillende (technologische) oplossingen getest en geëvalueerd. Denk aan hulpmiddelen zoals een digitale deurspion, seniorentablet, persoonlijke alarmering en sociale- en huishoudelijke robots. Het doel was om inzicht te krijgen in welke oplossingen in de smaak vallen bij ouderen en kansrijk zijn voor toepassing op grotere schaal.

Op weg naar implementatie en opschaling

De variëteit van behoeften (vraag om maatwerk) en de snelheid van e-health innovatie is echter hoog en als gemeente alleen moeilijk bij te houden. De gemeente zoekt daarom actief naar manieren om het proces van validatie tot implementatie en opschaling te stimuleren en te versnellen.

Gerben Hagenaars, directeur Zorg, Maatschappelijke coöperatie en ondersteuning, gemeente Den Haag: “Voor succesvolle opschaling van e-health oplossingen is verbinding en vertrouwen nodig tussen alle partijen in de keten. Digitale zorg komt pas echt tot bloei als we in staat zijn om constructief samen te werken en bereid zijn onze kennis en gegevens met elkaar te delen.”

Gemeente Den Haag draagt hier op verschillende manieren aan bij. We bevorderen het ontstaan van een aantrekkelijk innovatieklimaat waarin samenwerking, vertrouwen en het actief uitwisselen van contacten, kennis en data gestalte krijgt. Dit doen we door ons netwerk van partners aan elkaar te verbinden en door inwoners actief te betrekken bij de ontwikkeling van e-health innovaties. Daarnaast werken we aan de uitbreiding van het aantal living labs in de regio en halen we evenementen zoals de Weekconnect/Connectathon (april 2018) en het ICT&health congres (22 juni) – als platform voor kennisdeling en samenwerking – naar Den Haag.